x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnagiul din Norvegia: Trebuie să muriţi cu toţii!

Carnagiul din Norvegia: Trebuie să muriţi cu toţii!

de Sînziana Stancu    |    24 Iul 2011   •   21:00
Carnagiul din Norvegia:  Trebuie să muriţi cu toţii!

Norvegianul de 32 de ani cu vederi neonaziste Anders Behring Breivik a marturisit ca a actionat singur in ceea ce presa a numit ca fiind “masacrul de pe insula de vacanta' Utoya. In urma masacrului au fost ucise 92 de persoane si 97 au fost ranite, existand si un numar nedeterminat inca de persoane date disparute. Presa britanica, citand surse oficiale norvegiene, scrie ca anchetatorii norvegieni il suspecteaza si de implicare in exploziile de la Oslo de vineri, in care si-au pierdut viata 7 persoane, petrecute inaintea carnagiului de pe insula. Anders fusese vazut facand “un tur de orizont' la locul dezastrului cu vreo doua ore inainte de a instaura teroarea criminala in insula de vacanta. Anchetatorii isi bazeaza presupunerile si pe o eventuala legatura intre deflagratia din cladirea guvernamentala din Oslo, care s-a produs in apropierea biroului premierului norvegian, Jens Stoltenberg, si insula unde s-a comis masacrul, care apartine Partidului Laburist aflat la putere, iar acolo fusesera invitati tocmai la o reuniune a “aripii tinere' a partidului aproximativ 700 de tineri. Or, Anders este un critic dur al “atitudinii relaxate' a partidului premierului fata de islamism si de “diversitatea culturala' din Norvegia.

In fata anchetatorilor, el a declarat ca a actionat singur in masacrul din Utoya, din convingerea ca acesta, desi a fost plin de “cru­zime', a fost in schimb “necesar'. “Trebuie sa muriti cu totii!', le spu­sese el tinerilor si copiilor care se aflau pe insula inainte de a declansa, cu un calm desavarsit, “executiile in masa'. Politia norvegiana a descris acest masacru ca avand “dimensiuni catastrofale', ceva nemaivazut pana acum. Cu anchetatorii, Anders a fost “foarte cooperant', dupa cum au declarat ieri, pentru AFP, investigatorii. “Si-a recunoscut faptele. El considera ca actiunile lui au fost crude, dar, in opinia lui, erau necesare', a declarat la randul sau avocatul cri­minalului, Geir Lippestad, presei norvegiene.

Dar planurile lui extremiste si criminale isi au originea cu cel putin noua ani in urma, dupa cum dezvaluie presa. Intr-un manifest online, datand din 2002, Anders evoca “folosirea terorismului pentru desteptarea maselor'. In toamna anului 2009, cand incepe sa-si pre­gateasca activ campania de exterminari, tanarul “arian', blond, cu ochi albastri, care il simpatiza pe Dracula si manifesta tendinte ne­onaziste, publica tot online, pe internet, un manifest de 1.500 de pagini, plin de diatribe islamofobe si antimarxiste. In manifestul intitulat “O declaratie Europeana de Independenta – 2083', redactat in limba engleza si purtand semnatura sa anglicizata – Andrew Berwik, tanarul norvegian scrie: “Voi fi considerat cel mai mare monstru (nazist) de dupa cel de-al doilea razboi mondial', scrie “Andrew', pretinzand ca este un “cruciat' al timpurilor de astazi, dispus sa se sacrifice pentru cauza sa nobila, aceea de a trezi masele la “realitate'. De altfel, el nu a opus nici un fel de rezistenta cand politistii l-au arestat pe insula, descriindu-l apoi ca fiind un “fundamenta­list crestin' de dreapta.

Dar in afara de manifest, Anders postase pe YouTube, inaintea carnagiului din insula care a durat apro­ximativ 90 de minute, o inregistrare video prin care isi manifesta ostilitatea salbatica fata de islam, mar­xism si multiculturalism. La sfarsitul inre­gistrarii, el aparea in trei foto­grafii, intr-una dintre acestea, in pozitie de tragere, cu o arma de asalt. De asemenea, in inregistrarea video el descria islamul ca fiind “principala ideologie specifica genocidului', scriind in “Manifest' ca, “inainte de a porni Cruciada noastra, trebuie sa ne facem datoria si sa decimam mar­xismul cultural'.

×
Subiecte în articol: externe atentat norvegia