x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cărnaţii romăneşti au bătut rasismul

Cărnaţii romăneşti au bătut rasismul

de Carmen Plesa    |    24 Noi 2007   •   00:00
Cărnaţii romăneşti au bătut rasismul

Italienii din Torino nu s-au grăbit să dea crezare primarului Romei şi presei din "Cizmă", iar campania antiromăni nu a prea avut succes in oraş.


Italienii din Torino nu s-au grăbit să dea crezare primarului Romei şi presei din "Cizmă", iar campania antiromăni nu a prea avut succes in oraş.

La Porta Palazzo, in Torino, italienii au lăsat la o parte politica antiromănească lansată de primarul Romei, Walter Veltroni, şi au mers in continuare pe măna brănzei telemea, a cărnaţilor romăneşti şi a sarmalelor gătite de băcăuance frumoase.

Piaţa de la Porta Palazzo este cea mai mare, in aer liber, din Europa, iar pe hală stă scris in toate limbile imigranţilor din oraş: "Să iubeşti diferenţele".               Â

Valul antiromăni s-a simţit mai puţin in zona Piemonte, unde comunitatea romănească, formată in majoritate de oameni veniţi din zona Bacăului, a căştigat de ani buni respectul italienilor. Pentru că se cunosc, pentru că "s-au tras" unii pe alţii şi sunt prieteni sau rude, formează o comunitate mult mai unită, comparativ cu cea de la Roma, de exemplu. Aşa că "oilor negre"Â venite din ţară le-a fost mai greu să-şi facă de cap la Torino.

"Dacă mergeţi la Porta Palazzo, trebuie să aveţi grijă la geantă, că se fură foarte mult!" - ne-a sfătuit unul dintre carabinieri. "Romănii?" "Nu de romăni trebui să vă temeţi acolo, ci de hoţi. Romănii muncesc la Porta Palazzo", ne asigură carabinierul.


CAMPANIE IGNORATÃ.... In piaţă, majoritatea oamenilor - cumpărători de toate naţiile, patroni şi angajaţi italieni ori romăni - spun că efectele campaniei antiromăni nu prea s-au simţit la Torino.

"Italienii care veneau inainte să cumpere vin şi acum la fel. Sunt oameni bătrăni care vin de ani de zile... Ceea ce s-a schimbat după campania asta a fost că mult mai mulţi romăni au venit in piaţă. Probabil i-a deranjat ce s-a vorbit despre romăni, pentru că nu toţi suntem la fel", spune un băcăuan care şi-a deschis carmangerie in urmă cu patru ani, in Porta Palazzo.

Italienii din Torino s-au invăţat atăt de bine cu imigranţii romăni, incăt au inceput să frecventeze piaţa in căutare de cărnaţi proaspeţi romăneşti, franzele făcute după reţeta noastră, smăntănă, telemea, seminţe sau eugenii. Patronii italieni ii intămpină pe clienţii romăni cu "Bună ziua!" şi "Ce mai faceţi?". Ştiu să laude caşul miortic pe care l-au aşezat lăngă gorgonzolla şi pot recomanda un mălai bun pentru mămăligă. Tot de la romăni au invăţat ce gust au şi cum se pronunţă "sărmăluţe", "cozonac", "Crăciun", "pască", "Paşti".


AFACERI. Cu vinurile noastre dulci nu se prea inţeleg italienii, insă asta nu inseamnă că patronii italienii nu le importă in cantităţi impresionante, pentru că romănii din Torino le caută, mai ales sămbăta şi duminica.

"Cu romănii de aici mă inţeleg foarte bine. Mergem in oraş impreună, măncăm aici, dimineaţa, impreună, vorbim despre sport... Sunt oameni care se trezesc la 5 dimineaţă, ca şi noi, şi muncesc toată ziua. Nu se trezesc după amiază, cu găndul să fure", spune Luca, unul dintre patronii italieni din Porta Palazzo.

"Presa italiană vorbeşte doar de acel un procent care face rău. E unul care fură şi sunt 100 care muncesc. Dar ştirea va fi despre acel unu care fură, nu despre cei 100 care muncesc, căci aceia fac un lucru normal", le ia apărarea romănilor un alt patron italian. "Apoi, noi suntem veniţi dintre Sicilia, şi acum vedem aici, la romăni, exact ceea ce făceam chiar noi in urmă cu 40 de ani. Vedem doar o poveste care se repetă, a noastră, a celor din Sicilia", completează patronul italian, pentru care lucrează două fete romănce despre care spune că sunt "frumoase şi harnice".


CRÃ...CIUN PRINTRE STRÃ...INI. Adevărata durere a romănilor din Porta Palazzo nu vine din campania destul de urătă făcută impotriva comunităţii noastre din Italia de către politicienii şi presa din "Cizmă".
Romănii se găndesc la incă un Crăciun pe care nu-l vor petrece acasă, pentru că in Italia, de sărbători, nu vor exista zile libere pentru ei. Concediu vor avea abia in august...

"Ce ar putea să-i lipsească unui om care nu a mai văzut sărbători in Romănia de zece ani? Obiceiurile, tradiţiile... TOT!", spune Daniel, unul dintre patronii băcăuani din Poarta Palazzo.

Romănii din Torino işi amintesc de părinţii bătrăni lăsaţi acasă, de copiii mici, pentru care fug pe la consulate, să facă imputerniciri ca să-i aducă cineva in Italia, măcar pentru sărbători. Jinduiesc la colindele din Moldova, la urările mascaţilor, la zăpadă, la sănii, la Moş Crăciun.

Cei mai mulţi vor munci de sărbători. Crăciunul va insemna doar o seară, in familie sau cu prietenii, cu sărmăluţe, cozonac şi poate nişte şorici de acasă. Toate acestea, după o zi de muncă, la Porta Palazzo.
S-au integrat, şi-au dus copiii la şcoli italiene, căştigă binişor şi le place in Italia. Numai că niciodată Torino n-o să miroase a Crăciun, aşa cum miroase Moldova din care au venit...

Oraşul băcăuanilor

Una dintre glumele preferate ale romănilor stabiliţi in zona Piemonte este să spună despre ei că locuiesc in Bacău, judeţul Torino. Autorităţile locale susţin că peste 60% din cei inregistraţi oficial provin din zona Bacăului. Autorităţile italiene din acest oraş sunt "codaşe" cănd vine vorba despre indepărtări de pe teritoriul Italiei - doar patru romăni au fost obligaţi să părăsească Torino, toţi cu infracţiuni la activ. Din acest an, la Torino, in Via Ancona nr. 7, funcţionează un consulat al Romăniei.

Â
 PORTA PALAZZO. Autorităţile italiene spun că datorează multe uccese romănilor

"Ştim căte le datorăm romănilor"

"Ştim foarte bine căt le datorează acest oraş romănilor. Dacă nu ar fi fost romănii care au lucrat in construcţii, Torino n-ar mai fi reuşit să fie centrul lumii, la Olimpiada de iarnă din 2006" - a spus Ilda Curti, consilier in Primăria Romei, coordonatoarea Politicilor de Integrare, la intălnirea de joi, cu Mihai Gheorghiu, secretar de stat in MAE romăn. Consilierul a ţinut să mulţumească romăncelor, cele mai multe cu studii medii şi superioare, care şi-au lăsat acasă familiile, ca să ingrijească de bătrănii şi copiii din Torino. Autorităţile locale au mai comunicat că aproximativ 60.000 de tineri torinezi au părăsit in ultimul timp oraşul şi că işi pun speranţa in băcăuani, pentru a acoperi locurile de muncă.


×