x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă, interesată de ideea operaţiunilor comune cu Rusia împotriva SI în Siria

Casa Albă, interesată de ideea operaţiunilor comune cu Rusia împotriva SI în Siria

24 Ian 2017   •   08:00
Casa Albă, interesată de ideea operaţiunilor comune cu Rusia împotriva SI în Siria

Statele Unite sunt deschise la ideea de a efectua operaţiuni militare comune cu Rusia împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI) în Siria, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, citat de AFP.

Acest anunţ al executivului american a fost făcut după o dezminţire a Pentagonului în legătură cu o "operaţiune comună" în Siria, despre care a informat luni Moscova.

"Dacă există o posibilitate de a combate Stat Islamic indiferent cu ce ţară, Rusia sau alta, şi dacă împărtăşim un interes naţional în legătură cu această chestiune, atunci, evident, luăm parte", a declarat Sean Spicer în cursul primei sale conferinţe de presă sub mandatul lui Donald Trump.

"Preşedintele a spus foarte clar că va acţiona împreună cu orice ţară care împărtăşeşte interesele noastre în înfrângerea SI", a precizat el.

Această deschidere se aplică regimului preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad?

"Să fie clar. Este vorba de a ne asigura că ţările ţin cont de interesele americane în ceea ce fac. Prin urmare, nu ne vom alia cu persoane sub pretextul de a dori înfrângerea SI", dacă interesele americane nu sunt prioritatea lor, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Armata rusă a anunţat luni că a efectuat bombardamente aeriene împotriva SI în Siria, coordonate, potrivit Moscovei, cu Statele Unite.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, comandamentul contingentului aerian rus din Siria a primit duminică "din partea americană (...) coordonatele cu ţinte ale SI situate în apropiere de al-Bab, în provincia Alep" (nord), înainte de a efectua lovituri aeriene "împotriva siturilor teroriştilor" cu două avioane ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite.

Este vorba, potrivit ministerului rus, de o "operaţiune comună", fapt dezminţit de Pentagon care a subliniat că "Departamentul Apărării nu îşi coordonează loviturile aeriene din Siria cu armata rusă".

Sursa - AGERPRES

×