x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Căutări continue ale spravieţuitorilor

Căutări continue ale spravieţuitorilor

de Anca Aldea    |    24 Oct 2011   •   21:00
Căutări continue ale spravieţuitorilor

Pretutindeni unde intorceai capul zareai echipe de descarcerare, pompieri, politie, oameni obisnuiti veniti toti din toate colturile tarii, angrenati intr-o ambitioasa misiune de cautare si salvare. Iar conditiile meteorologice s-au pus de-a curmezisul eforturilor salvatorilor. Aici, in provincia Van din estul Turciei, la o altitudine de circa 1.500 de metri, frigul se afla la el acasa. Au fost sub zero grade Celsius, iar salvatorii au incercat in curul noptii de duminica spre luni sa lucreze la lumina tortelor sau a generatoarelor. Multi dintre ei au sapat cu mainile goale sau cu lopeti aduse de-acasa.

Orasul Ercis, unde locuiesc aproximativ 100.000 de oameni, a fost lovit cel mai dur – aproape 1.000 de cladiri s-au prabusit, numarul mortilor era ieri dupa-amiaza de 117, insa cautarile nu s-au oprit. Din cauza panicii si a faptului ca au ramas fara electricitate, zeci de mii de oameni au parasit Ercisul pentru a-si cauta adapost temporar in alte localitati sau chiar sub cerul liber, unde s-au incalzit in jurul focurilor de tabara si au dormit pe jos, in conditii oribile si cu gandul ca replici puternice i-ar putea lovi chiar in acele momente. In orasul Van, capitala provinciei, cel putin 100 de persoane si-au pierdut viata in seismul de 7,2 grade pe scara Richter produs duminica, in a doua parte a zilei. Langa Ercis, la Celebibag, martorii oculari au povestit ingroziti despre cum si-au vazut semenii ucisi de bucati mari de beton sau electrocutati.

Semiluna Rosie din Turcia a instalat corturi in mai multe zone ale orasului, a distribuit ajutoare supravietuitorilor si a amplasat bucatarii mobile cu hrana si apa, iar Semiluna Rosie din Iran a trimis ieri de urgenta echipe de interventie, medicamente si alimente in zonele afectate. Autoritatile se tem de ceea ce este mai rau, mai ales ca experienta lor din 1999 a fost extrem de dureroasa – in urma cu 12 ani, doua cutremure de peste 7 grade pe scara Richter au provocat moartea a aproximativ 20.000 de persoane, lovind puternic unele dintre cele mai populate zone din nord-vestul Turciei.

Familia strange randurile
Fratii, surorile, copiii si mama megastarului Michael Jackson s-au reunit la Los Angeles, unde procesul impotriva doctorului Conrad Murray s-ar putea incheia saptamana aceasta, informeaza CNN. Cantareata Janet Jackson a renuntat la trei dintre concertele pe care urma sa le sustina in Australia in aceasta saptamana, potrivit site-ului starpulse.com. 'Atunci cand mi-am trecut aceste concerte in agenda, programul era cu totul altul. Dupa ce am vorbit cu familia mea noaptea trecuta, am decis ca trebuie sa fim impreuna' la proces, a explicat solista. Pe parcursul audierilor din ultimele trei saptamani, Murray a declarat insistent cat de disperat era Michael dupa 'lapticul' medi­cului, facand referire la celebrul si controversatul propofol, un anestezic foarte puternic, care ar trebui folosit doar in conditii spita­licesti.

×