x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Clită: Şef din poliţia daneză, acuzat de rasism

Cazul Clită: Şef din poliţia daneză, acuzat de rasism

de Carmen Plesa    |    07 Mar 2010   •   00:00

O politiciană daneză îl acuză de rasism pe poliţistul care îl anchetează pe Marian Clită şi care a făcut declaraţii jignitoare la adresa românilor.

Ove Dahl, investigatorul-şef al Poliţiei din Copenhaga, şi purtător de cuvânt al poliţiei din Copenhaga, a declarat sâmbătă în presa daneză că, dintre străini, românii sunt cei care comit cele mai multe infracţiuni. "Românii sunt lipsiţi de scrupule. Te-ar omorî pentru 100 de coroane (n.r. - aproximativ 50 lei). E o cultură total diferită de a noastră", a declarat Ove Dahl, care investighează cazul stewardesei norvegiene Vera Vildmyren, de a cărei asasinare este acuzat românul Marian Clită.


INSTIGARE LA URĂ DE RASĂ

Vicepreşedinta radicalilor de stânga din Danemarca, Zenia Stampe, a declarat că Ove Dahl nu face decât să legitimeze atacurile pe motive rasiale şi să incite la ură de rasă. Politiciana a mai spus că declaraţiile lui Dahl mai degrabă vor provoca infracţiuni decât să le prevină. "Scopul Poliţiei este acela de a preveni criminalitatea şi de a aduce siguranţă. Dar, cu asemenea declaraţii, Dahl nu face decât să creeze nesiguranţă atât printre danezi, cât şi printre imigranţi", a spus Stampe, citată de postul danez TV2.

Ea a fost în mod special deranjată de declaraţia lui Dahl cum că deschiderea frontierelor a făcut ca ţara să fie invadată de est-europeni, care, potrivit poli­ţis­tului, comit infracţiuni grave. "Români sunt şi cei care ne distribuie ziarele sau ne repară gropile din drumuri. Pur şi simplu este indecent şi nepotrivit să fie acuzaţi toţi că sunt hoţi şi criminali. Aşa cum nu toţi danezii sunt criminali, pentru că au un Peter Lundin", a spus  Zenia Stampe. Peter Lundin, unul dintre cei mai temuţi criminali danezi, şi-a omorât mama, iar după ce a ieşit din închisoare şi-a ucis şi tăiat bucăţi iubita şi pe cei doi copii ai ei.

Cât priveşte Clită, el a fost audiat vineri de un judecător danez şi va rămâne în arest până la 30 martie. Raportul prezentat de poliţie în faţa instanţei descrie detaliat modul în care a fost co­mi­să crima. Conform documentelor, Clită a afirmat că femeia se afla în pat şi se uita la televizor când a intrat în cameră. Interogatoriile au confirmat faptul că stewardesa s-a luptat cu agresorul, dar acesta a învins-o, folosind un cuţit şi o rangă.

Potrivit cotidianului Politiken, Clită a afirmat în cursul interogatoriului că îi datora unui prieten 3.000 de euro şi intenţiona să spargă mai multe apartamente din Copenhaga pentru a fura banii necesari. Înainte de atac, el a petrecut câteva ore în barul hotelului Radisson, apoi a urmărit în lift două femei până la etajul 23, coborând apoi trei etaje şi alegând camera 2025, unde era cazată stewardesa.

×
Subiecte în articol: externe