x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Hariri - Romania preia ancheta

Cazul Hariri - Romania preia ancheta

de Anca Aldea    |    15 Dec 2005   •   00:00
Cazul Hariri - Romania preia ancheta

Trei magistrati romani au fost nominalizati pentru a prelua conducerea Comisiei de ancheta a Natiunilor Unite in cazul asasinarii fostului pre- mier libanez Rafic Hariri. Unul dintre acestia va fi ales pentru a conduce comisia.

"Este vorba de un procuror militar si de un procuror din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism. S-a mai pus in discutie si un magistrat care este delegat la Ministerul roman de Externe", a declarat ieri procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, cu precizarea ca nu se pot face publice deocamdata numele celor trei magistrati. Un singur magistrat dintre cei trei ii va lua locul lui Detlev Mehlis, actualul sef al Comisiei de ancheta a ONU, al carui mandat se va incheia la 1 ianuarie 2006. El trebuie sa aiba experienta de zece ani in omucideri si sa vorbeasca fluent limbile engleza, franceza sau araba. Comisia Mehlis urmeaza sa incheie astazi etapa audierii oficialilor sirieni, criticati in continuare ca refuza sa colaboreze in rezolvarea cazului legat de asasinarea lui Hariri, la 14 februarie, in Beirut, intr-un atentat cu masina-capcana, in perioada in care Siria avea inca trupe in Liban.

PRELUNGIRE. Intre timp, Franta a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie prin care solicita prelungirea, cu inca sase luni, a mandatului Comisiei de ancheta, precum si extinderea prerogativelor acestui organism juridic, pentru a face posibila anchetarea altor asasinate comise recent in Liban impotriva antisirienilor.

×
Subiecte în articol: externe