x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce discurs trebuia să ţină regina Marii Britanii în eventualitatea unui atac nuclear

Ce discurs trebuia să ţină regina Marii Britanii în eventualitatea unui atac nuclear

01 Aug 2013   •   19:23
Ce discurs trebuia să ţină regina Marii Britanii în eventualitatea unui atac nuclear

Un exerciţiu care simula un atac nuclear în Marea Britanie, în 1983, a inclus chiar şi un discurs pe care regina Elisabeta a II-a ar fi trebuit să-l ţină, a ieşit la iveală după declasificarea unor documente, informează BBC.

Discursul pornea de la premisa că un atac nuclear a declanşat un al treilea război mondial, iar Marea Britanie se confruntă cu cel mai mare pericol din istoria ei.

"Nebunia războiului se răspândeşte din nou în întreaga lume. Ştim că pericolele care ne ameninţă azi sunt de departe cele mai mari de care am avut parte în lunga noastră istorie. Inamicul nu este soldatul cu puşca lui, nici măcar pilotul care zboară deasupra oraşelor noastre, ci puterea mortală a tehnologiei de care s-a făcut abuz. Soţul meu şi cu mine împărtăşim cu familiile din lungul şi latul ţinuturilor teama pe care o simţim pentru fii şi fiice, soţi şi fraţi care ne-au părăsit ca să-şi slujească ţara. Legăturile strânse ale vieţii de familie trebuie să însemne cel mai puternic mijloc de apărare în faţa necunoscutului. Dacă familiile rămân unite şi curajoase, dacă oferă adăpost celor singuri şi neprotejaţi, voinţa ţării noastre de a supravieţui nu va putea fi înfrântă", ar fi trebuit să spună regina.

"Mesajul meu pentru voi este simplu. Ajutaţi-i pe cei care nu se pot ajuta singuri concentraţi-vă asupra familiei în timp ce ne vom strădui împreună să luptăm cu noua ameninţare. Să ne rugăm pentru ţara noastră", s-ar mai fi spus în mesaj, în care regina trebuia să pomenească şi că printre soldaţii care luptă în război se numără şi fiul ei, Andrew.

Potrivit legii britanice, anumite documente pot fi declasificate după 30 de ani de la emiterea lor. Este şi cazul acestui discurs, parte a mai multe scenarii luate în calcul în cadrul unei simulări de atac nuclear efectuată în 1983.

Simularea a fost făcută pe fondul unui moment mai tensionat din timpul Războiului Rece, când preşedintele SUA, Ronald Reagan, reuşise să alarmeze Moscova denunţând Uniunea Sovietică drept un "Imperiu al Răului" şi punând bazele scutului anti-rachetă spaţial.

×