x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE propune măsuri pentru protejarea infrastructurii în fața atacurilor, după sabotarea Nord Stream

CE propune măsuri pentru protejarea infrastructurii în fața atacurilor, după sabotarea Nord Stream

19 Oct 2022   •   19:00
CE propune măsuri pentru protejarea infrastructurii în fața atacurilor, după sabotarea Nord Stream

Sabotarea gazoductelor Nord Stream și alte incidente recente au evidențiat faptul că reziliența infrastructurii critice a UE este amenințată, arată CE. Comisia a lansat propuneri pentru consolidarea capacitîții UE de a-și proteja infrastructura critică.

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia a propus deja în 2020 norme actualizate pentru a spori reziliența entităților critice. Grație Directivei privind reziliența infrastructurilor critice și Directivei revizuite privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice, care au fost recent adoptate, UE va dispune în curând de un cadru legislativ actualizat și cuprinzător pentru a consolida reziliența infrastructurii sale critice din punctul de vedere al securității fizice și cibernetice. Însă, având în vedere evoluția rapidă a peisajului amenințărilor, trebuie accelerată aplicarea noilor norme.

Propunerea de recomandare făcută acum de CE vizează intensificarea la maximum și accelerarea activității de protejare a infrastructurii critice în trei domenii prioritare: pregătire, răspuns și cooperare internațională. În acest scop, ea prevede acordarea unui sprijin mai puternic din partea Comisiei și asumarea de către aceasta a unui rol mai proeminent pentru a îmbunătăți gradul de pregătire și răspunsul în fața amenințărilor actuale, precum și consolidarea cooperării între statele membre și cu țările terțe învecinate.

Din această perspectivă, ar trebui să fie avute în vedere cu prioritate sectoarele-cheie ale energiei, infrastructurii digitale, transporturilor și spațiului, arată CE.

„UE are un rol deosebit de important în ceea ce privește infrastructura transfrontalieră sau care este utilizată pentru furnizarea de servicii transfrontaliere și care afectează, așadar, interesele mai multor state membre. Identificarea clară a acestor infrastructuri și a entităților care le operează și asumarea unor angajamente colective de a le proteja sunt în interesul tuturor statelor membre. Comisia încurajează statele membre să efectueze teste de rezistență care să vizeze entitățile ce operează infrastructuri critice, pe baza unui set comun de principii elaborat la nivelul Uniunii”, se spune în comunicat.

Potrivit acestuia, organizarea acestor teste de rezistență va fi completată prin elaborarea unui Plan privind incidentele și crizele care vizează securitatea infrastructurii critice. Acesta va descrie și va stabili obiectivele și modalitățile de cooperare dintre statele membre și instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE în vederea oferirii unui răspuns la incidentele care vizează infrastructura critică, în special în cazul în care acestea antrenează perturbări semnificative ale furnizării de servicii esențiale pentru piața internă. Planul va fi elaborat de Comisie în cooperare cu ÎR/VP, în consultare cu statele membre și cu sprijinul agențiilor relevante și va utiliza mecanismele UE existente pentru coordonarea în situații de urgență și de criză (IPCR) pentru a asigura coordonarea răspunsului.

Propunerea de recomandare vizează, de asemenea, consolidarea capacității de alertă timpurie și de răspuns la eventuale perturbări ale infrastructurii critice prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii. Comisia va revizui periodic caracterul adecvat și gradul de pregătire al capacității de răspuns existente și va organiza teste de cooperare transsectorială la nivelul UE.

Propunerea de recomandare susține consolidarea cooperării cu partenerii-cheie și cu țările învecinate în ceea ce privește reziliența infrastructurii critice. Comisia și Înaltul Reprezentant vor consolida coordonarea cu NATO prin intermediul dialogului structurat UE-NATO privind reziliența și vor institui un grup operativ în acest scop.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va prezenta propunerea de recomandare a Consiliului privind reziliența infrastructurilor critice liderilor UE în cadrul Consiliului European din 20-21 octombrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ce masuri nord stream