x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce se ascunde în spatele sancțiunilor SUA

Ce se ascunde în spatele sancțiunilor SUA

de Şerban Mihăilă    |    25 Mai 2018   •   13:55
Ce se ascunde în spatele sancțiunilor SUA
Sursa foto: Dragan Trifunovic

Prin retragerea unilaterală din acordul nuclear cu Iranul și reluarea unor sancțiuni drastice contra Teheranului, Statele Unite încearcă să paralizeze exploatarea imenselor rezerve de gaze naturale iraniene pentru a da o mână de ajutor producției americane de gaze de șist, aflată în plină ascensiune, apreciază oficialități europene de rang înalt.

„Sancţiunile americane vor afecta exporturile de petrol şi gaze iraniene spre Europa”, a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, un responsabil european care cunoaște foarte bine acordul nuclear internațional, semnat în 2015 de către China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA, Germania și Iran. „În mod clar, aceasta este o nouă încercare de a limita o sursă diferită de aprovizionare pentru ca gazul natural lichefiat (GNL) american să poată ajunge mai uşor în Europa, fără concurenţă”, a adăugat aceeași sursă. „Nu cred că acesta este scopul principal al sancţiunilor împotriva Iranului, dar, cu siguranță, este un efect care se întrevede”, a nuanţat Marc-Antoine Eyl-Mazzega, directorul Centrului de Energie al Institutului francez de Relaţii Internaţionale. „Este clar că investiţiile planificate nu vor mai avea loc. Nu cunosc vreo mare societate internaţională care să-şi asume riscul”, a precizat el. De altfel, la începutul săptămânii, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a avertizat companiile europene care continuă să facă afaceri în Iran, în sectoare aflate sub incidența sancțiunilor, că „vor fi considerate responsabile” și vor suporta consecințe. Anunţul posibilei plecări din Iran a mai multor întreprinderi europene, între care gigantul petrolier francez „Total”, s-a aflat în centrul recentelor discuţii purtate la Teheran de către comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, amintește AFP. „Iranienii pun acum la îndoială capacitatea europenilor de a nu se subordona intereselor americane”, a recunoscut Canete, după o serie de întâlniri cu oficialități de la Teheran. Pe de altă parte, SUA s-au angajat într-o strategie de cucerire a pieţelor pentru gazele lor naturale, exportând 17,2 miliarde de metri cubi de gaze în 2017, din care 2,2% l-a constituit gazul lichefiat transportat spre terminale din UE. Capacitatea totală de import de gaz natural a Europei va creşte cu 20% până în 2020. Țările UE importă anual două treimi (66%) din necesarul lor de consum. În 2017, acesta a reprezentat 360 miliarde de metri cubi de gaze, între care 55 miliarde de metri cubi de GNL, pentru o factură de 75 de miliarde de euro, susțin statisticile europene.

Rezervele iraniene de gaze sunt imense şi dacă Iranul îşi dezvoltă instalaţii adecvate poate deveni un important furnizor de gaze în Europa”.

Miguel Arias Canete

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: sanctiuni sua