x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai insangerata zi a Bagdadului

Cea mai insangerata zi a Bagdadului

de Irina Cristea    |    15 Sep 2005   •   00:00
Cea mai insangerata zi a Bagdadului

O serie de atentate sinucigase a zguduit ieri Bagdadul, provocand moartea a peste 100 de oameni. De la prabusirea regimului lui Saddam Hussein, acesta este cel mai sangeros atac comis in capitala irakiana.

Razbunarea promisa de rebelii irakieni dupa ofensiva americano-irakiana din orasul Tall Afar nu a intarziat. Ieri, mai multi teroristi kamikaze au lovit capitala Irakului, aruncand in aer incarcaturile cu explozibil pe care le transportau in masini-capcana. Bilantul de cel putin 109 morti si peste 200 de raniti il depaseste pe cel inregistrat in iulie 2004, cand aproape 25 de oameni au murit in urma unui atac terorist.

Prima explozie din neagra serie de ieri s-a inregistrat in acelasi cartier unde la sfarsitul lunii august a avut loc o busculada in timpul unui pelerinaj siit. Deflagratia a fost extrem de puternica si a vizat o piata plina cu muncitori in constructii care asteptau oferte de munca. "Atentatorul sinucigas, aflat la bordul unei masini Opel, s-a indreptat catre muncitorii adunati in piata in jurul orei locale 07:00", relateaza surse politienesti, citate de AFP. Sub pretextul ca este un intreprinzator in cautare de mana de lucru, teroristul a adunat in jurul masinii sale cat mai multi oameni, dupa care a detonat explozibilul din autoturism, facand 80 de victime. "Ne stransesem in piata cand, din senin, o masina a sarit in aer si-n jur nu s-au mai vazut decat praf, flacari si bezna", a povestit un martor, citat de postul BBC.

AU PIERDUT SIRUL. Alti sapte irakieni au fost ucisi si 22 au fost raniti in urma a doua atacuri sinucigase, tot cu masina-capcana, ce au avut loc in doua cartiere din vestul Bagdadului. In cartierul Choola, din nord-vest, un kamikaze a detonat masina la bordul careia se afla in dreptul unei intersectii, provocand moartea a patru persoane si ranirea a altor 22, potrivit unei surse din Ministerul irakian de Interne. Intr-un alt cartier din vestul capitalei, un kamikaze a detonat o masina-capcana la trecerea prin zona a unui convoi al armatei irakiene, potrivit aceleiasi surse, care a precizat ca trei militari au fost ucisi. Armata americana a afirmat ca doi dintre militarii sai au fost raniti in urma unui alt atentat sinucigas ce a avut loc in estul Bagdadului. De altfel, autoritatile aproape ca au pierdut sirul exploziilor si atacurilor de ieri, pomenind cand de 10 atentate, cand de opt. Ce este sigur este ca rebelii au facut o adevarata demonstratie de forta, lovind, cu intensitati diferite, tinte din aproape toate colturile capitalei irakiene.

CAMPANIE A TERORII. Seria de atacuri nu este intamplatoare. Ea face parte dintr-o promisiune de razbunare lansata saptamana trecuta de rebeli. Acestia au jurat ca ofensiva americano-irakiana din orasul Tall Afar, soldata cu pierderi insemnate in randul extremistilor, nu va ramane nepedepsita. In plus, tot in aceasta perioada, o copie revizuita a proiectului Constitutiei irakiene a fost transmisa misiunii Organizatiei Natiunilor Unite de la Bagdad, care urmeaza sa o distribuie alegatorilor irakieni inainte de referendumul de la 15 octombrie. De altfel, ramura irakiana a retelei al-Qaeda a avertizat ca atacurile de ieri reprezinta doar inceputul campaniei de razbunare.

Intr-un comunicat difuzat pe Internet, organizatia spune ca ofensiva lansata a scos in linia intai "brigada de martiri", considerata un fel de unitate de elita. In text se precizeaza ca vor aparea, cat de curand, detalii despre alte operatiuni desfasurate si in alte orase irakiene.

UCIGASI


"La Taji, la 15 km nord de Bagdad, 17 civili irakieni au fost executati de barbati inarmati. Acestia purtau uniforme ale armatei irakiene si circulau la bordul unui vehicul militar. Au arestat mai multi membri ai unui trib siit, i-au adunat in piata publica si i-au impuscat"
Martor ocular

SUNITII AU ATACAT CU ARME CHIMICE
O retea terorista sunita din Irak, afiliata al-Qaeda, a afirmat intr-o declaratie difuzata pe Internet ca marti a folosit arme chimice in atacurile impotriva sediilor Ministerului de Interne si de Externe, precum si Zona Verde din Bagdad. Filiala Jaish Al-Taifa al-Mansura (Armata Comunitatii Victorioase) precizeaza ca "mujahedini din escadronul Ibn Taymiya au atacat cu obuze chimice ministerele de Interne si de Externe, precum si Zona Verde (sectorul ultraprotejat unde se afla institutiile irakiene si ambasadele americana si britanica)". O sursa din Ministerul de Interne a afirmat marti ca au fost lansate cinci obuze in diverse sectoare ale capitalei, dintre care doua in Zona Verde, dar nu s-a inregistrat nici o victima. Aceeasi celula amenintase duminica, printr-un alt comunicat, ca va folosi arme neconventionale si chimice, dezvoltate de mujahedini.

CONSTITUTIA
Aproximativ cinci milioane de copii ale proiectului Constitutiei irakiene vor fi distribuite cetatenilor inaintea referendumului de la 15 octombrie. Proiectul, revizuit de parlamentarii de la Bagdad, a fost remis ieri misiunii Organizatiei Natiunilor Unite din Bagdad. Modificarile se refera la articolele privind identitatea nationala, responsabilitatea gestionarii resurselor de apa si prerogativele premierului, care va fi asistat de doi vicepremieri. O modificare importanta este cea referitoare la resursele de apa, atributie incredintata initial administratiei centrale si regionale. Potrivit noii variante a textului, gestionarea trebuie sa fie conforma conventiilor si legilor internationale.

CRONOLOGIA MORTII
  • 170 de persoane au fost ucise si peste 550 ranite intr-o serie de atentate simultane ce au avut loc la 2 martie 2004 in orasul Kerbala si intr-o moschee din Bagdad

  • 118 morti si 147 de raniti au cazut victimele unui atentat sinucigas ce a avut loc in institutiile orasului Hilla la 28 februarie 2005. Atentatul a fost revendicat de grupul iordanianului Al-Zarqawi si a fost cel mai sangeros atentat sinucigas din Irak dupa indepartarea lui Saddam Hussein

  • 105 persoane si-au pierdut viata la data de 1 februarie 2004 intr-un dublu atentat sinucigas in sediile celor doua principale partide kurde (PDK si UPK) din orasul Erbil

  • 100 de oameni morti si 300 de persoane ranite intr-o serie de atentate indreptate impotriva politiei irakiene, ce au avut loc la 24 iunie 2004 in bastioanele sunnite din nordul si vestul Bagdadului

  • 84 de persoane au murit la 11 mai 2005 intr-o serie de atentate. Cele mai sangeroase au avut loc in nordul Irakului, in fata garii din orasul Tikrit si in orasul Hawija, in cladirea centrului de recrutare al armatei

  • 83 de morti si 151 de raniti este bilantul unui atentat sinucigas de la 16 aprilie 2005.
  • ×
    Subiecte în articol: externe irakiene