x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CEDO, sufocata

CEDO, sufocata

de Anca Aldea    |    05 Ian 2006   •   00:00
CEDO, sufocata

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a intrat in criza, se arata intr-un studiu realizat de un grup de juristi de pe langa Consilul Europei.
Potrivit raportului, CEDO, care a inregistrat 44.100 de plangeri in 2005, a devenit "victima propriului succes". Mai mult de jumatate dintre cele 44.100 de plangeri provin din Rusia (17%), Turcia (13%), Romania (12%) si Polonia (11%).

Autorii raportului avertizeaza ca, daca in prezent la CEDO se afla 82.100 de plangeri, in urmatorii cinci ani numarul acestora s-ar putea tripla, in contextul in care aproximativ 800 de milioane de cetateni ai Europei au acces la aceasta instanta de judecata.

AVERTISMENT. In studiu se mai arata ca 4% dintre plangeri dateaza dinainte de 2000. Acest lucru ar putea duce la condamnarea CEDO pentru ritmul lent al procedurilor, incalcare a articolului 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, cea a carei respectare ar trebui sa o asigure Curtea. Cresterea uriasa a numarului de plangeri corespunde aderarii la Conventie, dupa 1990, a tarilor din fostul bloc sovietic.

Stadiul la care a ajuns astazi CEDO este criticat de autorii studiului sus-citat. "Fara o reforma radicala, viitorul Curtii este sumbru", avertizeaza raportul, care recomanda, intre altele, solutionarea urgenta a cazurilor-pilot si suspendarea tuturor dosarelor similare, precum si crearea de birouri-satelit in tarile de unde provin cele mai multe plangeri care nu sunt de competenta CEDO. Presedintele CEDO, Luzius Wildhaber, avertiza recent ca 85% dintre sesizari nu intra in compententa CEDO.

×
Subiecte în articol: externe cedo