x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehii deplâng victimele împușcăturilor de la universitate

Cehii deplâng victimele împușcăturilor de la universitate

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2023   •   23:45
Cehii deplâng victimele împușcăturilor de la universitate
Sursa foto: Hepta

Cehii au deplâns victimele celui mai grav atac armat în masă din țară, în timp ce poliția a întărit vineri securitatea în jurul școlilor și a altor clădiri publice din întreaga țară, după ce un student înarmat a ucis joi 14 persoane într-o clădire universitară din Praga.

La sediul Universității Charles, o mulțime de oameni, printre care se numărau premierul Petr Fiala și ambasadorul SUA Bijan Sabet, au adus un omagiu victimelor, notează Reuters.

Unii au îngenuncheat pentru a aprinde lumânări și a depune flori, în timp ce alții au rămas în picioare plângând și îmbrățișându-se.

Universitatea Charles a anulat toate cursurile și evenimentele vineri, la o zi după împușcăturile din țara de 10,9 milioane de locuitori, unde peste 300.000 de persoane dețin arme de foc, dar împușcăturile în masă sunt rare.

Ministerul Sănătății a declarat că 27 de persoane au fost internate sau tratate în șase spitale din Praga, multe dintre ele cu răni prin împușcare. Dintre acestea, 12 au rămas în stare gravă și cel puțin una în stare critică.

Una dintre victime a murit în spital.

Autoritățile au început să facă publice mai multe detalii despre atac și despre evenimentele care au precedat împușcăturile.

Acestea au declarat că studentul în vârstă de 24 de ani, student la facultatea de arte unde a comis atacul, s-a împușcat probabil după ce poliția l-a încolțit. El avea asupra sa mai multe arme, a precizat poliția.

În urma atacului de joi, autoritățile au declarat că suspectul și-a ucis tatăl acasă, în afara Pragăi, înainte de a se deplasa în capitală.

Poliția avea informații de la un prieten al atacatorului că acesta intenționa să se sinucidă și îl căuta într-o altă clădire universitară, unde urma să participe la o conferință.

Dar, în schimb, a mers la clădirea principală a Facultății de Arte, situată într-o piață aglomerată, peste râu de Castelul Praga și la doar câteva sute de metri de Piața Orașului Vechi, una dintre cele mai importante atracții turistice din Europa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cehia doliu victime praga