x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai lung pod peste mare

Cel mai lung pod peste mare

24 Oct 2018   •   13:10
Cel mai lung pod peste mare

China a inaugurat oficial, marţi, cel mai lung pod peste mare din lume, care leagă China continentală de teritoriile semi-autonome Hong Kong şi Macao.

Podul rutier are o lungime de 55 de kilometri și a fost terminat în nouă ani. Lucrarea este un element cheie în infrastructura așa-numitei Greater Bay Area, o zonă economică de 56.500 de kilometri pătraţi din sudul Chinei, ce cuprinde 11 orașe cu o populaţie totală de 68 de milioane de oameni. Podul permite scurtarea timpului de călătorie între Hong Kong și zona meropolitană Greater Bay la doar trei ore de mers cu mașina. Infrastructura alternează un lung pod rutier, care șerpuiește pe deasupra estuarului Fluviului Perlelor, cu un tunel submarin. Aceasta permite, prin intermediul unor insule artificiale și al unor noduri gigantice, conectarea, la est, a insulei Lantau din Hong Kong, cu, la vest, fosta colonie portugheză Macao și orașul Zhuhai, din provincia chineză Guangdong.

Şoferii din Hong Kong au nevoie, pentru a trece podul, de un permis special. Criticii proiectului susţin că în Hong Kong cererea pentru acest sistem de transport este redusă, iar calea ferată și podul Shenzhen-Zhongshan, ce va fi terminat în 2024 va reduce traficul în zonă cu 25% în 20 de ani. Alții văd podul drept un instrument al Beijingului de a-și spori influenţa in Hong Kong, teritoriu cu sistem judiciar independent și legislatură semi-democratică. Mai mult, șantierul „faraonic”, deschis în 2009, a fost marcat de numeroase întârzieri, depășiri de costuri, inculpări pentru corupţie, precum și de victime în rândul muncitorilor.

China deţine şi recordul celui mai lung pod din lume, viaductul feroviar Danyang-Kunshan, în lungime de 164,8 km.

×