x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai puternic om al planetei, amenințat de un nou scandal provocat de fiul său

Cel mai puternic om al planetei, amenințat de un nou scandal provocat de fiul său

de Şerban Mihăilă    |    07 Oct 2022   •   09:20
Cel mai puternic om al planetei, amenințat de un nou scandal provocat de fiul său

Hunter Biden a fost, în timpul ultimei campanii prezidențiale din SUA, o piatră care a atârnat greu de gâtul tatălui său, Joe. El devenise una dintre ţintele favorite ale președintelui de atunci, Donald Trump, care spera să-i dea contracandidatului democrat la Casa Albă lovitura de grație, tocmai prin intermediul fiului său. Actualul lider american este amenințat acum de un nou scandal de amploare, provocat de același Hunter.

Agenții federali consideră că au strâns suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Hunter Biden atât de infracțiuni fiscale, cât și de declarații false în vederea achiziționării unei arme de foc, dezvăluie „The Washington Post”.

Anchetatorii care îl investighează pe fiul lui Joe Biden sunt convinși că au adunat suficiente probe, în urmă cu câteva luni, și decizia se află acum în mâinile procurorilor.

Deși Donald Trump, principalul adversar politic al lui Joe Biden, l-a menționat frecvent pe fiul președintelui, aducând o serie de acuzații la adresa acestuia în timpul campaniei prezidențiale din 2020, știrea din „The Washington Post” se referă la fapte care nu au legătură cu faimosul laptopul recuperat de republicani în campania electorală. Trump susținea, la vremea respectivă, că laptopul ar conține dovezi ale unor infracțiuni comise în timpul afacerilor derulate de Hunter, atât în Ucraina, cât și în alte țări.

Hunter a devenit, de altfel, una dintre ţintele favorite ale lui Trump. Tabăra acestuia din urmă a criticat cu regularitate faptul că Hunter a avut interese economice în Ucraina şi în China, pe vremea când tatăl său era vicepreşedintele lui Barack Obama, între 2009 și 2017.

Trump l-a acuzat pe Joe Biden că a obţinut destituirea unui procuror ucrainean pentru a evita începerea unui proces pentru corupţie la compania de gaz „Burisma”, deoarece fiul său se afla în consiliul administrativ al acestui grup.

Pentru toate aceste afirmații, Trump a fost supus unei proceduri de destituire, după ce a fost acuzat de opoziţia democrată că a abuzat de funcţiile sale prezidenţiale pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei, în vederea deschiderii unei anchete asupra rivalului său politic şi a activităţilor comerciale ale fiului lui.

Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Trump, după apelul telefonic pe care acesta l-a purtat cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cerându-i să-i  investigheze pe Hunter Biden și pe tatăl său, în 2019. În final, Trump a fost achitat de Senat,

Nici după ce nu a mai fost președinte, Trump nu și-a încetat atacurile. El a afirmat, în luna martie, că soţia unui primar al Moscovei i-a donat 3,5 milioane de dolari lui Hunter Biden şi familiei sale.

„Sunt mulţi bani. Ea i-a dat 3,5 milioane de dolari şi eu cred că Putin ar avea răspunsul la asta. Cred că el ar trebui să-l facă public!”, susținea Trump, într-un interviu acordat postului „Real America's Voice”. „Cred că noi ar trebui să cunoaştem acest răspuns.”, a adăugat el.

În timpul unei dezbateri care a avut loc înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020, Donald Trump l-a întrebat pe Joe Biden „de ce soţia primarului Moscovei i-a dat 3,5 milioane de dolari fiului dumneavoastră?”. „Nu este adevărat!”, a răspuns, la vremea respectivă, democratul Biden.

Cercetări schimbate. Nu suficient

Potrivit „The Washington Post”, ancheta inițială asupra lui Hunter Biden, care a început în urmă cu aproximativ patru ani, s-a axat la un moment dat pe multe dintre acuzațiile pe care Trump și aliații săi le-au formulat frecvent.

Cu timpul, însă, investigația a început să se concentreze mai mult pe alte aspecte. Anchetatorii au încercat să afle dacă fiul președintelui a raportat în mod corespunzător toate veniturile sale din străinătate și dacă tânărul Biden a mințit în 2018, în documentele completate în timpul procesului de achiziționare a unei arme de foc.

Pe lângă scandalul apărut acum la orizont, fiul președintelui s-a luptat mult timp cu dependența de cocaină. Drogul ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea, dacă ar fi prins vreodată cu acesta, din cauza legislației pe care tatăl tocmai său a promovat-o, în anii 1990.

Întreaga situație a dus la numeroase polemici, potrivit cărora fiul președintelui a fost tratat cu mare ingulgență de către forțele de ordine, în comparație cu americanii obișnuiți, care s-ar confrunta cu consecințe grave pentru un astfel de consum de droguri.

×