x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai tînăr terorist din Marea Britanie

Cel mai tînăr terorist din Marea Britanie

de Irina Cristea    |    20 Aug 2008   •   00:00
Cel mai tînăr terorist din Marea Britanie

Hammaad Munshi avea numai 15 ani cînd a fost arestat de către autorităţile britanice pentru conspiraţie teroristă împotriva persoanelor care nu sunt de origine musulmană.

Hammaad Munshi avea numai 15 ani cînd a fost arestat de către autorităţile britanice pentru conspiraţie teroristă împotriva persoanelor care nu sunt de origine musulmană.


Munshi făcea parte dintr-o reţea de "internauţi” care recrutau persoane naive, vulnerabile şi uşor influenţabile, pentru a le determina să îi ucidă pe "necredincioşi”, scrie presa britanică. El a devenit, marţi, cel mai tînăr terorist condamnat din Marea Britanie, unde se stabilise cu mulţi ani în urmă, cu familia. Justiţia britanică l-a găsit vinovat şi l-a acuzat de "conspiraţie internaţională” pentru "eliminarea” tuturor celor care nu aparţin religiei musulmane. El urmează să îşi primească sentinţa la începutul lunii septembrie.


NAPALM. Adolescentul terorist ducea, de mai bine de un an, o viaţă dublă, dimineaţa mergînd la şcoală, iar seara navigînd pe Internet, pe site-uri ce susţineau Jihadul ("războiul sfînt”), distribuind tot felul de materiale conspirative, precum şi instrucţiuni despre cum se poate obţine napalmul şi alţi explozibili cu putere mare, detonatoarele şi grenadele şi despre "cum să ucizi”. Cînd avea 15 ani, Munshi fusese recrutat de Aabid Khan, în vîrstă de 23 de ani, un "jucător-cheie” într-o reţea teroristă, a cărei deviză era "jihadul violent”. Khan şi vărul său, Sultan Muhammad, un alt membru al reţelei, au fost condamnaţi la 12 şi, respectiv, 10 ani de închisoare, marţi, de către un tribunal din Londra. De la domiciliul lui Khan, autorităţile britanice au confiscat o adevărată "enciclopedie” de documente extremiste, între care era inclusă şi o listă detaliată, cu adresele membrilor familiei regale britanice, precum şi o casetă video, de 20 de minute, în care era arătat procesul de fabricare a unei veste înţesate cu explozibili, pentru a fi folosită la comiterea de atentate kamikaze. "Materialul care a fost confiscat este printre cele mai importante şi complete descoperite pînă acum şi face din acest caz unul dintre cele mai grave de acest gen, aduse în faţa justiţiei”, a declarat judecătorul Timothy Pontius, care i-a condamnat pe cei doi terorişti.

×
Subiecte în articol: externe