x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin 260 de morţi în urma cutremurului din Italia

Cel puţin 260 de morţi în urma cutremurului din Italia

de Florina Zainescu    |    09 Apr 2009   •   00:00

Cutremurul violent care a afectat luni regiunea Abruzzo din centrul Italiei s-a soldat cu cel puţin 260 de morţi, din care 16 copii, a anunţat premierul Silvio Berlusconi. Printre victime se numără şi cinci cetăţeni români. În ciuda gravităţii situaţiei din localitatea Aquila, Berlusconi şi-a permis să glumească cu supravieţuitorii cutremurului, cazaţi temporar în corturi, sfătuindu-i "să considere această situaţie ca pe un sfârşit de săptămână în camping".



Vineri dimineaţă, la Aquila, capitala regiunii Abruzzo, vor avea loc funeraliile de stat, a declarat miercuri premierul italian, Silvio Berlusconi, care a mers pentru a treia zi consecutiv în regiune. El a precizat că, dintre cele 260 de victime, nouă urmează încă să fie identificate. Pentru cei aproape 18.000 de sinistraţi au fost instalate peste 2.900 de corturi în suburbiile oraşului Aquila. "Paisprezece spitale de campanie, 31 de tabere de corturi şi 24 de bucătării au fost, de asemenea, înfiinţate. Echipele de salvare şi membrii acestora acţionează în mod satisfăcător şi avem pe teren aproximativ 8.500 de persoane, dintre care 2.000 de pompieri, 1.500 de militari, 2.000 de poliţişti şi 3.000 de voluntari", a declarat premierul italian.

"Glumiţe" de premier
Mai în glumă, mai în serios, Berlusconi i-a sfătuit pe supravieţuitorii cutremurului, cazaţi temporar în corturi, "să considere această situaţie ca pe un sfârşit de săptămână în camping", relatează AFP, citând postul de televiziune german NTV. "Nu le lipseşte nimic, beneficiază de îngrijiri medicale, de hrană caldă (...) Bineînţeles, adăpostul lor actual este provizoriu, dar tocmai acest lucru trebuie considerat ca un sfârşit de săptămână în camping", le-a răspuns premierul italian jurnaliştilor germani care îl întrebau despre situaţia sinistraţilor.

Reconstrucţie
Berlusconi a evocat o "adevărată cursă a solidarităţii" în Italia şi în străinătate, pentru a veni în sprijinul sinistraţilor, invitând persoanele dispuse să facă donaţii financiare, mai degrabă decât în natură.

Cu privire la reconstrucţie, premierul italian a sugerat că aceasta ar trebui împărţită în 100 de proiecte, preluate fiecare de către una dintre cele 102 provincii italiene. După ce cu o zi înainte refuzase propunerile de ajutoare venite din partea altor ţări europene, Berlusconi a evocat miercuri ideea "adoptării unei biserici sau a unui monument istoric" de către instituţii sau Guverne străine, cu scopul de a le finanţa reconstrucţia. Mai mult, Guvernul italian a cerut oficial fonduri din partea Comisiei Europene pentru a face faţă consecinţelor seismului. "Italia are la dispoziţie zece săptămâni pentru a preciza valoarea daunelor, iar fondurile vor putea fi oferite imediat ce vom avea aceste informaţii", a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Şi pentru că, în timp ce unii sar să ajute, alţii au fost prinşi încercând să fure obiecte din case abandonate, premierul italian a anunţat crearea unui nou delict prin care, pentru jefuirea clădirilor, să se aplice "pedepse foarte, foarte severe".

×
Subiecte în articol: externe