x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cele mai costisitoare seisme

Cele mai costisitoare seisme

de Sînziana Stancu    |    20 Mar 2011   •   20:32
Cele mai costisitoare seisme
Sursa foto: /Reuters

Cutremurul apocaliptic, de 9,0 grade, din Japonia, se va înscrie cu siguranţă în clasamentul internaţional al acestui tip de dezastre, cu atât mai mult, cu cât a fost urmat de un tsunami uriaş, acesta fiind, de fapt, principala cauză a producerii unor pagube greu de estimat la ora actuală. De regulă, seismele cele mai distrugătoare au câteva caracteristici comune: se produc în zone intens populate, iar efectele lor dezastruoase sunt amplificate când oamenii nu sunt avertizaţi în mod corespunzător asupra evenimentelor secundare ce pot fi generate ulterior, cum ar fi valuri de tip tsunami, replici seismice puternice şi alunecări de teren.

În general, pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale, constând în special în prăbuşirea locuinţelor, sunt inevitabile în cazul cu­tremurelor, deoarece nimeni nu dispune deocamdată de o tehnologie atât de performantă încât cutremurul să poată fi semnalat într-un interval util de timp înainte de a se produce. În plus, în destul de multe ţări, populaţia nu este instruită cum să reacţioneze corespunzător în cazul acestor dezastre.
Acum, după tragedia niponă din 11 martie, Insurance Information Institute a dat pu­blicităţii o listă cu seismele cele mai "costisitoare" din toate timpurile şi cum s-au răsfrânt acestea asupra economiei globale.

1. Northridge, California, 1994
gPierderi totale:  44 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări:
15,3 miliarde de dolari
gMorţi: 60

Cutremurul s-a produs în data de 17 ia­nuarie şi a avut o magnitudine de 6,7 grade. Epicentrul s-a situat în Valea San Fernando, la nord de Los Angeles. 60 de persoane au murit, 7.000 au fost rănite, 40.000 de clădiri s-au prăbuşit, iar 20.000 de persoane au rămas fără adăpost. Pagubele materiale au fost estimate în total la 44 de miliarde de dolari, iar asigurătorii au pierdut, oficial, 15,3 miliarde de dolari, dar pierderile au fost mai mari. Seismul a provocat incendii în unele zone, iar în cele montane, prăbuşiri de roci, care au blocat multe drumuri. A avut de suferit şi industria de filme şi divertisment, unele seriale de televiziune foarte populare, ca Seinfeld, Familia Simpson sau Star Treck, filmările pentru acestea fiind prejudiciate de cutremur. Şi Michael Jackson, care tocmai atunci înregistra un albun, s-a văzut nevoit să-şi mute producţia la New York.

2. Christchurch, Noua Zeelandă, 2011
gPierderi totale: 20 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări: 10 miliarde
gMorţi: 166
Din punct de vedere tehnic, seismul de 6,7 grade produs la 22 februarie în Christchurch a fost o replică a celui din decembrie, de 7,0 grade din decembrie 2010, produs în Canterbury. Seismul a fost de mică adâncime, aproximativ 5 kilometri, însă pagubele materiale şi numărul victimelor au fost însemnate. Au urmat incendii, dar şi inundaţii mâloase, din cauza pânzei frea­tice ridicate şi a solului nisipos. Asigurătorii estimează că pierderile lor vor fi mai mari cu cel puţin 2 miliarde de dolari decât cele estimate provizoriu, care sunt de 10 miliarde.

3. Canterbury, Noua Zeelandă, 2010
gPierderi totale: 6,5 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări: 5 miliarde de dolari
gMorţi: 0
Seismul de 7,0 produs în Canterbury a fost re­simţit până în Christchurch, în South Island, dar şi în North Island. Sistemul de asigurări ne­o­zeelandez – EQC -  a acoperit numai pa­gu­be­le persoanelor particulare, nu şi ale firmelor. To­tuşi, reşedinţele private afectate de cutremur au primit despăgubiri de până la 100.000 de do­lari din asigurările publice, iar diferenţa a fost compensată din fonduri de asigurări private.

4. Kobe, Japonia, 1995
gPierderi totale: 100 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări: 3 miliarde
gMorţi: 5.502
Deşi în Japonia are experienţa cutremurelor puternice, nici unul nu a fost mai distrugător din punct de vedere economic decât cel din 1995, de la Kobe, care a avut o magnitudine de 6,9 grade. Pagubele economice de 100 de miliarde de dolari sunt de departe cele mai mari din lista cu­tremurelor costisitoare, chiar dacă asi­gu­ră­torii nu au pierdut decât 3 miliarde de dolari, în kobe, numai 3% dintre proprietăţi fiind asi­gurate în caz de catastrofe. 

5. Oceanul Indian, decembrie 2004
gPierderi totale: 10 miliarde de dolari
gPierderi asigurări: 1 miliard de dolari
gMorţi: 227.898

A fost cel mai mare seism din ultimii 50 de ani, cu o magnitudine de 9,1 grade, s-a produs în Oceanul Indian şi a fost urmat de valuri tsunami uriaşe, care au lovit rând pe rând 14 ţări de pe coastele Asiei şi ale estului Africii. A fost şi cel mai ucigaş seism, în urma căruia au murit 227.898 de persoane. Energia degajată în timpul seismului a fost echivalată cu puterea a 1.500 de bombe atomice, cum au fost cele de la Hiroshima.

6. Loma Prieta, SUA, 1989
gPierderi totale: 10 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări:960 de milioane de dolari
gMorţi: 63
Seismul s-a produs la 17 octombrie 1989, a avut o magnitudine de 6,9 grade, epicentrul a fost situat la aproximativ 10 kilometri distanţă de Santa Cruz, iar cele mai afectate oraşe au fost San Francisco şi Oakland. A mai fost supranumit şi cutremurul "World Series", pentru că atunci se antrenau echipele Oakland Athletics şi San Francisco Giants, pentru seria a 3-a a acestui campionat. Cutremurul a fost transmis în direct de televiziunile care filmau pregăt­i­rile, dar nu până la sfârşit, pentru că transmisia s-a întrerupt. S-au prăbuşit multe clădiri, s-au declanşat incendii, iar şoseaua de deasupra  podului Oakland Bay s-a prăbuşit peste partea de jos a podului. Peste 12.000 de locuinţe şi 2.600 de sedii de firme au fost avariate de seism.

7. Niigata, Japonia, 2004
gPierderi totale: 28 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări: 760 milioane de dolari
gMorţi: 33
În octombrie 2004, pe coasta de vest a Japoniei s-a produs un cutremur de 6,6 grade, urmat 16 minute mai târziu de un alt cutremur, de 5,9 grade pe scara Richter, apoi de nu­meroase replici mai mici, dar foarte dese. Un tren de mare viteză a deraiat de pe şine, însă nu a făcut victime, s-au produs alunecări de teren care au forţat închiderea mai multor autostrăzi. Regiunea a mai fost lovită şi de taifun, care a îmbibat solul cu apă şi a favorizat astfel produ­cerea alunecărilor de teren.

8. Nantou, Taiwan, 1999
gPierderi totale: 14 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări: 750 milioane de dolari
gMorţi: 2.400
Cutremurul produs în septembrie 1990 a fost cel de-al doilea seism ucigaş cunoscut în aceas­­tă regiune. Presa taiwaneză l-a numit atunci "cutremurul secolului", pentru că a avut efec­te devastatoare şi ca pierderi de vieţi ome­neşti, şi ca pagube economice. Bursa din Taiwan a fost închisă 5 zile după aceea, iar preţurile produselor electronice au luat-o razna pe toate pieţele lumii, pentru că Taiwanul era atunci principalul producător de computere RAM.

9. Newcastle, Australia, 1989
gPierderi totale: 1,2 miliarde de dolari
gPierderi în asigurări: 670 milioane de dolari
gMorţi: 13
Seismul a avut o magnitudine de 5,6 grade, iar guvernul australian l-a numit atunci "cel mai mare dezastru natural din Australia", pentru că a fost resimţit pe o zonă întinsă şi destul de puternic în jurul oraşului Sydney. Chiar dacă magnitudinea lui a fost mică, seismul s-a produs într-o zonă intens populată, cu clădiri da­tând din 1860, unde a provocat importante pa­gu­be materiale. 35.000 de locuinţe au fost ava­ria­te, precum şi 147 de şcoli, 3.000 de clădiri co­mer­ciale, iar 400 de persoane au rămas fără adăpost.

Încă se întâmplă miracole la Fukushima
Minunea minunilor la Miyagi, unde duminică dimineaţa au fost descoperiţi printre ruine doi supravieţuitori, după nouă zile de la producerea seismului de 9,0 grade. Este vorba despre o femeie în vârstă de 80 de ani, care a fost găsită împreună cu nepotul ei, de 16 ani, prinşi sub ruine, după ce locuinţa lor a fost măturată de valurile tsunami. Supravieţuitorii erau epuizaţi, dar conştienţi şi au fost duşi la spital pentru îngrijiri. Printre atâta moarte, când se descoperă câte un supravieţuitor, in­di­ferent dacă e vorba despre oameni sau animale, e o adevărată sărbătoare. Uneori, din cauza entuziasmului se produc şi încurcături, cum s-a întâmpat vineri cu un bărbat, care plecase din adăpost în a opta zi după cutremur şi se dusese la fosta lui locuinţă, să vadă ce mai rămăsese din ea.

Băr­batul plecase din adăpost acoperit cu pătura pe care o primise acolo, iar când echipele de salvare l-au văzut mişcându-se printre ruine, au crezut că omul stătuse sub dărâmături până atunci. Până când bărbatul să le explice despre ce era vorba, echipele de salvare au informat presa locală, care a şi difuzat ştirea ce a făcut în scurt timp înconjurul lumii. Sâmbătă însă, autorităţile nipone şi-au cerut scuze pentru difuzarea greşită a informaţiei. Cutremurul din Japonia va costa grupul de asigurări AIG cel puţin 700 de milioane de dolari în primul trimestru. Costurile totale ale grupului, care a fost salvat de la faliment în timpul crizei financiare de statul american, numai pentru asigurări în caz de catastrofe, se ridică la 1 miliard de dolari în primul trimestru al anului, incluzând şi daunele provocate de cutremurul din Noua Zeelandă, inundaţiile din Australia şi furtunile de zăpadă din Statele Unite.

×
Subiecte în articol: istoric cutremure cutremur japonia