x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cenzura a înviat în Ungaria

Cenzura a înviat în Ungaria

de Irina Cristea    |    Sînziana Stancu    |    21 Dec 2010   •   20:25

Cu puţin înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene, Ungaria s-a „dotat” cu o lege a mass-media extrem de criticată de jurnalişti, de societatea civilă, dar şi de instituţii europene. Votul asupra documentului s-a desfăşurat în dimineaţa zilei de marţi, după dezbateri prelungite. Au votat „pentru” 256 de parlamentari, iar 87 au fost împotrivă.

Actul normativ oferă puteri sporite noului Consiliu Media format după desfiinţarea Autorităţii de Supraveghere a Audiovizualului şi care are în componenţă membri dele­gaţi doar de partidul de guvernământ, numiţi în funcţie pentru o perioadă de nouă ani. Potrivit Rador, Consiliul Me­dia va avea posibilitatea de a aplica amenzi instituţiilor de presă din Un­garia, de pildă în cazul în care acestea aduc atingere prin infor­ma­ţiile publicate unei persoane, comuni­tăţi, mi­norităţilor naţionale etnice sau lingvistice.

Astfel, cotidianele şi pu­bli­caţiile online ar putea fi amendate cu sume de până la aproximativ 90.000 de euro, iar televiziunile cu au­­dienţă mare pot plăti şi sancţiuni de până la 700.000 de euro. Jur­na­liş­tii ar putea fi obligaţi să îşi dezvăluie sursele în cazul în care se solicită acest lucru în interesul siguranţei naţionale. De asemenea, posturile de radio sunt obligate să difuzeze mai multă muzică maghiară, iar mass-media de stat trebuie să crească ponderea reclamelor şi să reducă materialele despre crime şi violenţă, la ce­rerea membrilor formaţiunii de ex­tremă dreapta Jobbik. Argumentul forte invocat de susţinătorii proiectului legislativ a fost că asemenea ştiri induc depresie, spaimă şi, în ge­neral, au un impact negativ. Emi­siu­nile de ştiri în care sunt prezenta­te diferite tipuri de infracţiuni nu trebuie să depăşească, zilnic, 20% din pro­gramele de dimineaţă şi seară a acestor emisi­uni difuzate de principa­le­le posturi de televiziune comerciale.

Criticii legii consideră că aceasta reprezintă o formă de control total asupra mass-media. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat deja că prevede­rile actului legislativ implică grave restricţii pentru presă şi că documentul contravine standardelor OSCE. Autorităţile de la Budapesta spun că legea respectă libertatea presei şi că se aliniază legislaţiei din alte state din UE.

×
Subiecte în articol: externe