x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cenzura chineză atinge absurdul: a fost interzisă folosirea unei litere din alfabet!

Cenzura chineză atinge absurdul: a fost interzisă folosirea unei litere din alfabet!

01 Mar 2018   •   15:36
Cenzura chineză atinge absurdul: a fost interzisă folosirea unei litere din alfabet!

„N” este a 14-a literă din alfabetul latin şi, în jocul Scrabble, cu această literă se pot forma peste 600 de cuvinte cu 8 caractere. Unele dintre aceste cuvinte se pare că sunt... nefavorabile regimului de la Beijing.

Cenzorii chinezi încearcă în acest mod inedit să amuţească criticile la adresa încercării preşedintelui Xi Jinping de a deveni lider pe viaţă. Pentru Partidul Comunist din China, litera N este totodată o literă subversivă şi intolerabilă şi a cărei folosire pe internet a fost interzisă săptămâna aceasta.

Consoana contravenientă este poate cea mai neobişnuită victimă a măsurilor de represiune care vizează cuvinte, fraze şi chiar litere solitare care ar putea fi folosite pentru atacarea controversatei decizii a Beijingului de a aboli limitarea mandatelor preşedintelui Chinei.

De asemenea, a fost interzis numele Yuan Shikai, un senior al războiului din dinastia Qing care a reuşit să restabilească monarhia în China, ca şi titlurile a două cărţi scrise de George Orwell, „1984” şi „Ferma Animalelor”.

Conform unei liste compilate de website-ul China Digital Times, printre expresiile (în caractere chinezeşti) blocate pe Weibo se numără..................

Citește mai departe AICI

×