x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cheney sustine tortura

Cheney sustine tortura

de Anca Alexe    |    08 Noi 2005   •   00:00
Cheney sustine tortura

America isi pierde sustinatorii. Cu un personaj ca Dick Cheney langa presedintele Bush, Statele Unite au toate sansele sa ramana aproape singure in campania mondiala impotriva terorismului.

Povestea inchisorilor pe care CIA le-ar fi construit in Europa de Est si in alte parti ale lumii revine in actualitate, sub semnatura aceleiasi ziariste, Dana Priest, de la Washington Post. De data aceasta, ea il ia in colimator pe vicepresedintele Dick Cheney si aminteste ca, in ultimul an, controversatul personaj de la Casa Alba a tot facut presiuni asupra Congresului, a Pentagonului si a Departamentului de Stat pentru a le determina sa sprijine politica masurilor dure la adresa detinutilor banuiti de acte teroriste.

PRESIUNI DE SUS. Cheney a inceput in iarna trecuta, cu senatorul John D. Rockefeller, vicepresedintele Comisiei de informatii din cadrul Senatului, care a cerut sa fie informat constant asupra practicilor de interogare a detinutilor de catre ofiterii Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Recent, Cheney a intrat in conflict cu secretarul american de stat, Condoleezza Rice, si cu adjunctul secretarului Apararii, Gordon R. England, pe motiv ca vicepresedintele SUA nu i-a informat asupra deciziilor pe care acesta le-a luat privind politica detinutilor suspectati de terorism.

INFLUENTE. Saptamana trecuta, Cheney i-a informat pe senatorii republicani ca CIA nu ar trebui sa ia in calcul un amendament propus de senatorul John McCain, care cerea interzicerea torturii si a tratamentului inuman aplicate prizonierilor. Directorul de cabinet al fostului secretar de stat Colin Powell, colonelul Lawrence Wilkerson, a dezvaluit atunci ca Cheney se afla la originea directivelor care au permis militarilor americani torturarea detinutilor din Irak si Afganistan, aflati dupa gratii in Guantanamo (Cuba), in Abu Gharib (Irak) si in alte parti ale lumii despre a caror existenta nu se stie nimic. Astfel, dupa ce am aflat, tot din Washington Post, ca CIA are o retea secreta de inchisori-fantoma pentru detinutii al-qaedani in Europa de Est si nu numai, Agentia scapa basma-curata in acest scandal care a lovit si Romania.

Cheney a respins intotdeauna criticile dure care i s-au adus si s-a aparat facand din planurile sale o politica nationala.

CINISM
"Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva torturii este vaga si fara finalitate"
Dick Cheney vicepresedintele SUA

PIERDERI
Presa americana remarca faptul ca Cheney si acolitii lui pierd tot mai mult teren, chiar daca declara sus si tare ca nu sunt de acord cu torturarea detinutilor. Tot Cheney este personajul care sustine necesitatea ca presedintelui SUA sa i se acorde mai multa autoritate pentru a-i proteja pe americani de teroristi. Dar - se intreaba Washington Post - de ce America a refuzat sa semneze anumite tratate, cum ar fi Conventia ONU impotriva torturii, pe care Cheney & Co. o considera "vaga si fara finalitate"? Romania si Bulgaria nu numai ca sunt membre NATO si semnatarele acestei conventii a ONU si ale multora asemanatoare, dar ele vor deveni, in 14 luni, granita de est a Uniunii Europene. De ce ar risca cele doua tari sa ascunda, pe teritoriile lor, inchisori cu detinuti al-qaedani?
×
Subiecte în articol: externe cheney