Ambasadorul Romaniei la Beijing, Romulus - Doru Costea, a primit, miercuri, un cadou special din partea fostului presedinte chinez Jiang Zeming, constand in ultima lucrare editoriala personala, intitulata 'Limba romana, 800 de fraze', aparuta in seria 'Manualul de limbi straine pentru cadrele de conducere', ingrijit de Ministerul Chinez de Externe. Jiang Zeming a scris pe cartea oferita oficialului roman: 'Ofer aceasta lucrare ambasadorului Doru Costea. Cu inalta consideratie, Jiang Zeming'.
Ca semn de pretuire a relatiilor traditionale dintre Romania si R.P. Chineza, fostul lider chinez a decis sa includa limba romana intre cele mai apreciate limbi de circulatie internationala utilizate in China, alaturi de engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, rusa, japoneza si araba. Functionarii Ambasadei Romaniei din Beijing au primit, de asemenea, un set complet de carti. Cadoul special a fost inmanat de o delegatie a departamentului de limba romana a Radio China International, care a realizat varianta audio a cartii, delagatie compusa din profesorul Luo Dongquan si directorul departamentului, Wu Min.
Romulus - Doru Costea a subliniat, in cadrul discutiilor, relatia traditionala de prietenie romano-chineza, facand o trimitere la nevoile prezentului. 'Suntem intr-o alta perioada istorica. In consecinta, avem datoria de a actiona in asa fel incat aceasta noua perioada istorica sa fie mai mult decat cele anterioare. Si stiu ca nu va fi usor. Pentru ca muncim in alte conditii, pentru ca si China si Romania s-au dezvoltat, sunt altceva decat acum 20 - 40 de ani. Inseamna ca putem si trebuie sa construim pe ce am acumulat pana acum si sa gasim formulte inteligente de strangere a relatiilor intre profesionisti', a spus ambasadorul Romulus - Doru Costea.
Fostul presedinte chinez Jiang Zeming este vorbitor a mai multor limbi straine intre care si romana, fiind un pasionat al poeziei eminesciene. In anii ‘70, acesta a fost prezent in Romania in cadrul unor proiecte economice, a revenit in 1985 in calitate de ministru al industriei electronice, iar in 1996 a efectuat o vizita de stat in calitate de presedinte al R.P. Chineze.
Volumul in limba romana cuprinde informatii despre istoria si cultura Romaniei, despre relatiile bilaterale dintre cele doua tari, dar si opere semnate de mari nume ale culturii romane intre care Mihai Eminescu, George Cosbuc, Vasile Alecsandri etc.