x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a fost zguduită de seismul secolului - Cu 9.000 mai puţini...

China a fost zguduită de seismul secolului - Cu 9.000 mai puţini...

de Irina Cristea    |    13 Mai 2008   •   00:00
China a fost zguduită de seismul secolului - Cu 9.000 mai puţini...

Un cutremur devastator a zguduit provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei. Bilanţurile date publicităţii ieri făceau referire la mii de morţi, în vreme ce numeroase persoane erau date dispărute.

Un cutremur devastator a zguduit provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei. Bilanţurile date publicităţii ieri făceau referire la mii de morţi, în vreme ce numeroase persoane erau date dispărute.

 

 

Mii de morţi şi de răniţi a lăsat în urmă un cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, produs în sud-vestul Chinei. Cea mai afectată de seism a fost provincia Sichuan, transmit agenţiile internaţionale de presă. Cele mai recente bilanţuri ale victimelor tragediei, date publicităţii ieri seară, indicau cel puţin 9.000 de morţi şi alte cîteva mii de dispăruţi. Agenţia Xinhua relata că 80% dintre clădirile din Sichuan se prăbuşiseră, iar unda de şoc a cuprins o rază de 3.000 de kilometri. De asemenea, o uzină chimică din zonă s-a prăbuşit peste sute de oameni si a distrus un rezervor de amoniac, din care s-au scurs peste 80 de tone de lichid toxic.

 

 

RĂSPUNS RAPID. Autorităţile chineze au mobilizat armata pentru a veni în sprijinul victimelor. În zonele cele mai afectate au fost trimise efective militare şi elicoptere. Corespondentul BBC în China precizează că armata chineză este cunoscută pentru eficienţa cu care acţionează în astfel de situaţii. În timp ce autorităţile de la Beijing dădeau asigurări că se vor face toate eforturile pentru minimizarea numărului victimelor, efoturile erau concentrate asupra misiunii de salvare de la un liceu din localitatea Dujiangyan. Potrivit CNN, 900 de persoane au fost surprinse de cutremur în incinta instituţiei de învăţămînt. În ciuda eforturilor echipelor de salvare, la ora închiderii ediţiei nu existau informaţii despre soarta copiilor. Imaginile televizate de la faţa locului înfăţişau elevi care strigau după ajutor şi se chinuiau să iasă de sub dărîmături, dar şi trupuri neînsufleţite îngropate sub mormane de mortar şi cărămizi.

 

Martorii au relatat că pămîntul s-a cutremurat preţ de aproape două minute. Seismul, care s-a produs la o adîncime relativ redusă, a fost resimţit, la intensităţi diferite, în întreaga ţară. “Acest tip de cutremur este cel mai periculos”, a declarat pentru CNN geofizicianul american Bruce Presgrave. Tot CNN aminteşte că cel mai devastator seism care a avut loc vreodată în China a avut magnitudinea de 7,5 grade, s-a produs în 1976, iar 255.000 de persoane i-au căzut victime.

 

irina.cristea@jurnalul.ro

Imagini din campusul universitar al Universităţii din Sichuan.

×
Subiecte în articol: externe