x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China îşi închide cel mai mare port petrolier

China îşi închide cel mai mare port petrolier

19 Iul 2010   •   00:00
China îşi închide cel mai mare port petrolier

China a închis portul petrolier Dalian Xingang (din nord-est), unde se află cele mai mari rezerve petroliere ale ţării. Decizia oficialităţilor de la Beijing a venit după ce explozia unor conducte a provocat deversarea unei mari cantităţi de ţiţei în mare, informează Agerpres.



Compania de stat PetroChina, care operează două rafinării majore în Dalian, a pus la punct un plan de urgenţă pentru a face faţă închiderii timp de o săptămână a portului petrolier ce primeşte în ritm continuu vase cu ţiţei brut şi care reprezintă unul din principalele puncte de export a gazolinei şi a combustibilului diesel.

Autorităţile pentru siguranţa maritimă se luptă să limiteze o pată de petrol de 50 de km2 după ce două conducte de petrol au explodat în portul nord-estic Dalian, a menţionat luni mass media de stat.

Directorul executiv care a ţinut să-şi păstreze anonimatul a indicat că fie şi numai o pată de 10km2 reprezintă o poluare 'destul de gravă'.

Sute de pompieri au luptat peste 15 ore pentru a stinge flăcările care au început vineri noaptea atunci când o conductă ce transporta petrol brut de pe un tanc petrolier cu steag liberian într-un spaţiu de depozitare a explodat, provocând explozia unei alte conducte din apropiere.

Lucrătorii folosesc colectori şi dispersanţi pentru a 'dizolva' pata de petrol şi a împiedica continuarea răspândirii ei, potrivit cotidianului oficial China Daily. Poluarea este concentrată la circa 100 de km (62 de mile) de ţărm.

'Până duminică noaptea au fost amplasate circa 7.000 de metri de bariere plutitoare, iar cel puţin 20 de muncitori lucrau pentru a curăţa poluarea marină' provocată, a scris China Daily, citând declaraţiile unor oficiali.

Cauza exploziei este investigată, iar CNPC, grupul proprietar al PetroChina, a anunţat monitorizarea atentă a aerului şi a apei din zonele afectate.

Incidentul a atras atenţia oficialilor de rang înalt din China, inclusiv a preşedintelui Hu Jintao, a primului ministru Wen Jiabao şi a şefului securităţii naţionale Zhou Yongkang. Ei au emis declaraţii şi directive imediat după incident.

×
Subiecte în articol: externe