x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China nu intenţionează să cumpere Europa (presă)

China nu intenţionează să cumpere Europa (presă)

de Agerpres    |    13 Feb 2012   •   06:04
China nu intenţionează să cumpere Europa (presă)

China n-are intentia ''sa cumpere Europa'', a dat asigurari luni Cotidianul Poporului, inaintea unui summit China-UE care va avea loc in aceasta saptamana la Beijing, relateaza AFP.

Publicatia oficiala a Partidului Comunist a reiterat astfel o pozitie sustinuta de mai multe ori in ultimele luni de catre Beijing. ''China nu numai ca nu doreste sau ca n-are capacitate de a cumpara sau de a controla Europa, cum spun unele tari, ci, mai mult, ea este in favoarea euro si a Uniunii Europene de la A la Z'', a indicat ziarul.

China n-are nici intentia, nici capacitatea ''de a cumpara Europa'', a declarat la inceputul lunii februarie premierul chinez Wen Jibao in cadrul unui forum economic la Canton, la care a participat impreuna cu cancelarul german Angela Merkel. ubliniind vointa tarii sale de a ajuta Europa sa depaseasca criza datoriei, el afirma: ''Unii cred ca aceasta inseamna ca Beijingul ar vrea sa cumpere Europa'', dar ''China n-are aceasta intentie si nici capacitatea''.

China ar detine peste 550 miliarde de euro din datoria suverana europeana, potrivit informatiilor unor experti neconfirmate oficial. Societatile chineze si-au inmultit recent achizitiile de intreprinderi din Europa, in sectoare foarte diferite, precum apa sau energia.

China, ale carei rezerve de schimb sunt in total de ordinul a 3.200 miliarde de dolari, a spus ca vrea sa participe la Fondul european de salvare pentru a ajuta statele din UE aflate in dificultate, dar nu si-a luat nici un angajament in cifre.

Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso efectueaza o vizita oficiala in aceasta saptamana in China.

×
Subiecte în articol: China europa