x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China somează Casa Albă să anuleze întâlnirea cu Dalai Lama

China somează Casa Albă să anuleze întâlnirea cu Dalai Lama

16 Iul 2011   •   10:13
China somează Casa Albă să anuleze întâlnirea cu Dalai Lama

China i-a cerut presedintelui american Barack Obama sa anuleze decizia de a se intalni cu Dalai Lama, anuntata vineri seara de Casa Alba. Beijingul considera ca astfel este pusa sub semnul intrebarii integritatea sa teritoriala a Chinei si suveranitatea sa asupra Tibetului.

Potrivit CNN, intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al MAE chinez, Hong Lei, Beijingul a cerut Washingtonului “sa isi anuleze imediat decizia de a aranja o intalnire intre presedintele Obama si Dalai Lama', amintind SUA ca suveranitatea chineza asupra Tibetului este recunoscuta.

China cere SUA sa nu “interfereze in afacerile interne chineze', in conditiile in care “problema tibetana tine de suveranitatea si integritatea teritoriala a Chinei'.

Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor si-a parasit tara in 1959, dupa esecul revoltei impotriva prezentei chineze si da asigurari ca nu cere decat o autonomie reala pentru Tibet, in timp ce Beijingul il acuza ca vrea independenta Acoperisului lumii.

Administratia Obama a anuntat ca presedintele american va exprima “sustinerea sa durabila fata de dialog intre reprezentantii lui Dalai Lama si Guvernul chinez pentru rezolvarea divergentelor lor', insa Casa Alba si-a luat masuri de precautie prin organizarea intalnirii in Sala Hartilor, departe de ochii presei, si nu in Biroul Oval, acolo unde sunt primiti, in mod obisnuit, sefii de stat sau de guvern.



×
Subiecte în articol: China dalai lama casa alba tibet barack obama