Luat peste picior de o serie de guverne și administrații, șeful Casei Albe este ridiculizat acum și de chinezi, care au caracterizat drept „iresponsabilă și absurdă” logica SUA, după ce președintele Donald Trump a acuzat Beijingul că face extrem de dificilă relația dintre Washington și Coreea de Nord. Trump insistă asupra teoriei potrivit căreia China nu vrea să-și țină în frâu aliații nord-coreeni, argument invocat și pentru anularea vizitei la Phenian a șefului diplomației americane.
„O mulțime de oameni, ca și mine de altfel, consideră că SUA sunt primele în lume atunci când vine vorba despre distorsionarea adevărului și despre logica iresponsabilă și absurdă”, a declarat, ieri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying. „Această logică nu este înțeleasă cu ușurință de toată lumea”, a adăugat Hua, citată de AFP. Refuzul lui Trump de a-l critica direct pe liderul Kim Jong-un, precum și decizia sa de a învinovăți, în schimb, alte state și entități pentru lipsa de progres în negocierile dintre americani și nord-coreeni vin în pofida rapoartelor care arată că vizita secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, în Coreea de Nord, prevăzută la sfârşitul săptămânii trecute, a fost de fapt anulată din cauza unei scrisori a Phenianului, considerată „belicoasă” de către administrația de la Washington. „Sperăm ca SUA să joace un rol pozitiv și constructiv în clarificarea acestei chestiuni, așa cum procedează China. Pentru a rezolva problema, SUA ar trebui să se autoanalizeze în loc să dea vina pe altcineva”, a încheiat Hua Chunying. „China complică foarte mult lucrurile în privinţa relaţiei noastre cu Coreea de Nord", declara Donald Trump, miercuri, la Casa Albă. „O parte a problemei cu Coreea de Nord este legată de diferendele noastre comerciale cu China”, a adăugat el. „Vom vedea ce se va întâmpla, însă trebuia să acționez asupra Chinei în privința comerțului, deoarece situația era cu adevărat nedreaptă pentru țara noastră”, a mai spus Trump, dând de înțeles că, înfuriate de războiul comercial declanșat de SUA, oficialitățile de la Beijing au redevenit permisive cu Phenianul. Mai târziu, în aceeași zi, președintele american a postat pe „Twitter”: „China furnizează Coreei de Nord un ajutor considerabil, care include bani, combustibil, îngrășăminte și diferite alte mărfuri, iar noi știm asta. Acest lucru este contraproductiv!” Cu toate acestea, el a insistat că relațiile sale cu președintele Chinei, Xi Jinping, sunt „grozave”, iar cele cu Kim Jong-un sunt „fantastice”.
Exerciții în coadă de pește
Trump a vorbit apoi și despre exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, suspendate de Casa Albă în semn de „bună-credință”, după întâlnirea istorică dintre liderul american și Kim Jong-un. „În momentul de față, nu văd niciun motiv să cheltuim sume imense pe exerciții militare comune americano-sud-coreene”, a spus Trump. Cu numai o zi înainte, marți, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, declara că Pentagonul nu mai intenționează să prelungească starea de suspendare a acestor exerciții, pentru ca ulterior să revină, precizând că „nicio decizie” nu a fost luată în acest sens.
„I-am cerut lui Mike Pompeo să nu meargă acum în Coreea de Nord, pentru că am sentimentul că nu facem suficiente progrese în denuclearizarea Peninsulei”.
Donald Trump