x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii invaţă să gătească sănătos

Chinezii invaţă să gătească sănătos

de Anca Aldea    |    29 Iul 2007   •   00:00
Chinezii invaţă să gătească sănătos
Sursa foto: STR/

China a inceput pregătirile pentru marea olimpiadă internaţională din 2008. Beijingul le dă asigurări participanţilor la Jocurile Olimpice de anul viitor că vor avea o gamă variată de produse alimentare cu care să se delecteze.


Jocurile Olimpice - bucătăria chineză, criticată peste Ocean. Americanii nu sunt pregătiţi să viziteze Beijingul

China a inceput pregătirile pentru marea olimpiadă internaţională din 2008. Beijingul le dă asigurări participanţilor la Jocurile Olimpice de anul viitor că vor avea o gamă variată de produse alimentare cu care să se delecteze.

In timp ce autorităţile chineze incearcă să calmeze consumatorii din ţară şi străinătate că produsele alimentare fabricate in această ţară sunt gustoase şi sănătoase, presa americană publică o serie de materiale despre importanţa precară pe care o acordă Beijingul şi administraţiile regionale siguranţei alimentare.

Â

MURĂTURI PENTRU CONVULSII. Un studiu alarmant dat publicităţii recent de publicaţia World Net Daily arată că in China se folosesc, pentru pregătirea hranei umane, substanţe chimice toxice. In studiul semnat de Zhou Qing se arată că cel mai periculos aliment preparat in China zilelor noastre este murătura.

Legumele conservate in saramură, pe care chinezii le consumau in trecut in cantităţi mari ca aperitive, conţin o substanţă toxică, numită pe scurt DDVP. "Conservantul" se folosea in trecut ca pesticid. In contact cu pielea, DDVP produce durere. Odată inhalată, substanţa provoacă convulsii, transpiraţie in exces, dureri in timpul respiraţiei, greaţă, inconştienţă şi crampe musculare. Dacă DDVP ajunge, chiar şi in cantităţi mici, in stomac, ea poate provoca diaree şi stări de vomă. Pentru că preţul sării - folosită drept conservant - este prea mare pe piaţă, unele companii o inlocuiesc cu un surogat cumpărat de pe piaţa neagră - un fel de sare mai albă, mai fină şi mai ieftină cu 50 de yeni decăt sarea grunjoasă, specială pentru murături. De regulă, spune Qing, acest inlocuitor se cumpără la saci, pe care scrie "Sare industrială. Nu este destinat consumului uman".

Â

"PIELEA NEAGRĂ". Un alt aliment pe care chinezii il consumau in cantităţi uriaşe, numit "pielea neagră" (un aperitiv faimos in regiunea Shanxi), ajunsese să fie produs din urină şi salivă de om, iar aluatul, frămăntat cu picioarele, dezvăluie Zhou. Expertul povesteşte cum hrana umană a devenit o bătaie de joc in China. Celebrele prăjituri sub formă de lună, produse de compania Guanshengyuan, au dispărut de pe piaţă la inceputul anilor 2000 pentru că in aluat se puneau ingrediente expirate, aminteşte Zhou. La fel s-a intămplat şi cu picioarele de porc care se vindeau odinioară ca păinea caldă in Provincia Jinhua, pentru ca ulterior să se descopere că ele conţineau DDVP. La fel s-a intămplat şi cu carnea tocată şi contaminată pe care o producea compania Taiqiang. "Apoi au inceput să apară informaţii legate de carnea de porc toxică" şi peştele conservat fără sare, dar cu DDVP, mai scrie Zhou. Potrivit unui sondaj de opinie realizat in China, 82% dintre consumatori se tem de siguranţa alimentelor pe care le consumă.

Â

STATELE UNITE. China nu stă bine nici pe plan internaţional. După ce 39 de pisici şi căini din Statele Unite au murit din cauza hranei toxice provenite din China, un studiu realizat de publicaţia World Net Daily arăta că majoritatea alimentelor importate de americani de la chinezi au fost respinse de autorităţile americane ca fiind nepotrivite pentru consumul uman. Inspectorii FDA (autoritatea care se ocupă de controlul şi siguranţa alimentară in SUA) au declarat pentru World Net Daily că multe dintre produsele alimentare chineze destinate pieţei americane sunt respinse fie pentru că sunt contaminate cu pesticide, fie conţin bacterii sau substanţe interzise.

In China, principalul furnizor al americanilor pentru produse marine, peştii sunt crescuţi in bazine umplute cu apă menajeră tratată cu substanţe chimice periculoase, scrie World Net Daily. Publicaţia aminteşte că SUA şi China nu au semnat niciodată acorduri privind standardele comune de siguranţă in domeniul alimentar, al medicamentelor şi al altor tipuri de importuri.

Â

"Legumele conservate in saramură, pe care chinezii le consumau in trecut in cantităţi mari ca aperitive, generează acum teroare in inimile oamenilor. La fel s-a intămplat şi cu picioarele de porc care conţineau DDVP. La fel s-a intămplat şi cu carnea tocată şi contaminată"

Zhou Qing autorul studiului

Â

Tone de măncare

La inceputul acestei luni, autorităţile de la Beijing au anunţat că participanţii şi publicul care vor veni la Jocurile Olimpice de anul viitor nu au de ce să se teamă in privinţa siguranţei alimentare. "Toate procesele legate de produsele alimentare pe perioada evenimentului - producerea, procesarea, ambalarea, depozitarea şi transportul - vor fi atent monitorizate", a anunţat Sun Wenxu, membru al Administraţiei pentru Industrie şi Comerţ din China. Beijingul a dat asigurări că sportivii, antrenorii, oficialii şi jurnaliştii care vor veni la Jocurile Olimpice vor mănca sănătos. Pentru ei au fost deja comandate 330 de tone de fructe şi legume, 82 de tone de peşte şi fructe de mare, 750 de litri de sos de roşii, 131 de tone de carne, 21 de tone de brănză şi 75.000 de litri de lapte. Agenţia de ştiri China Nouă, citată de Associated Press, a anunţat chiar că vizitatorii vor avea ocazia să guste din peste o mie de feluri de măncare tradiţională ale chinezilor.

Â

Friptură extraterestră

China pregăteşte un nou sortiment de alimente destinate consumului uman. Centrul de antrenament pentru astronauţii chinezi şi o companie alimentară din Shanghai au pregătit peste 60 de preparate culinare, speciale pentru expediţiile in spaţiul extraterestru. Gama e variată, ea cuprinzănd aperitive, gustări, friptură de porc şi de raţă, legume divers preparate şi mai multe tipuri de desert, informează Agenţia China Nouă, preluată de Rompres. Autorităţile au anunţat recent că magazinele alimentare vor desface intreaga gamă de alimente conservate special pregătite pentru taikonauţi (astronauţii chinezi), inclusiv faimoasele delicatese culinare. Experţii in industria alimentară şi oamenii de ştiinţă dau asigurări că aceste alimente speciale, rezervate pănă odinioară in exclusivitate taikonauţilor, sunt nu numai extrem de gustoase, dar ele asigură organismului şi doza de energie de peste 2.400 de calorii pe zi. Noua gamă de alimente este destinată in primul rănd celor "care practică activităţi in aer liber, alpiniştilor şi excursioniştilor", a declarat Chen Bin, şeful Departamentului pentru alimentaţia taikonauţilor de la Centrul de pregătire spaţială chinez

×
Subiecte în articol: externe alimentare China