x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine vrea să fie Bașkanul Găgăuziei? Ce manevre face Moscova prin Irina Vlah?

Cine vrea să fie Bașkanul Găgăuziei? Ce manevre face Moscova prin Irina Vlah?

de Dan Constantin    |    21 Mar 2015   •   15:13
Cine vrea să fie Bașkanul Găgăuziei? Ce manevre face Moscova prin Irina Vlah?
Sursa foto: karadeniz-press.ro

Alegerile de duminica, pentru functia de Baskan al Gagauziei, au o importanta speciala in contextul presiunilor pe care le face Federatia Rusa pentru o bloca drumul spre Uniunea Europeana al Republicii Moldova. Gagauzia se bucura de un statut de autonomie care tinde, sub influenta propagandei rusesti, spre o independenta de tip tiraspolean.

Cele cateva raioane din sudul Republicii Moldova care formeaza Gagauzia au capatat un potential strategic insemnat prin ocuparea Crimeei de catre Rusia. Gagauzii sunt de origine bulgara si turco-tatara si o parte dintre ei traiesc si in Ucraina, la granita cu Moldova, spre regiunea Odesa.

Un derapaj separatist in Gagauzia ar prinde Moldova intr-un cleste rusofon, strans cu abilitate de la Moscova prin parghiile de la Tiraspol si Comrat.

Scrutinul de duminica are cateva probleme de constitutionalitate in ceea ce priveste listele electorale, cu numar discutabil de electori - 112 mii sau 132 de mii.

Candidtul cu sansele cele mai mari de castig este Irina Vlah, fost parlamentar la Chisinau in formatiunea comunistilor lui Voronin. La 41 de ani ea a devenit cunoscuta doar prin sprijinul clar pe care il primeste din partea Moscovei. Voronin a declarat ca Irina Vlah este complet incapabila pentru functia de Baskan; in cei zece ani de parlamentar a vorbit o singura data in plen, avand o cuvantare redactata de altcineva, a precizat liderul comunistilor moldoveni.

×