x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circa 58% dintre cetățenii UE vor un proces mai rapid de aderare a țărilor candidate

Circa 58% dintre cetățenii UE vor un proces mai rapid de aderare a țărilor candidate

22 Iun 2022   •   10:21
Circa 58% dintre cetățenii UE vor un proces mai rapid de aderare a țărilor candidate

Circa 58% dintre cetățenii UE vor ca țările candidate să adere mai repede la blocul comunitar, arată un sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, scrie dpa.

Ceercetarea vine înainte ca legislativul european să voteze acceptarea candidaturii la UE a Ungariei și Republicii Moldova. 

Însă aderarea la blocul comunitar este un proces complex și de durată. 

Slovacia a avut nevoie de 5 ani pentru a  deveni stat UE, din 1999 până în 2004. Turcia așteaptă de 23 de ani să intre în spațiul comunitar, după acceptarea candidaturii în 1999. Macedonia de Nord a așteptat 17 ani pentru a primi doar statutul de țară candidată. Comisia Europeană a deschis negocierile de aderare abia în 2020, întrucât Bulgaria îi blochează accesul la UE din cauza drepturilor minorității bulgariei.

Totodată, majoritatea cetățenilor UE se consideră afectați economic e războiul din Ucraina. 40% dintre participanții la sondaj spun că nivelul de trai a scăzut și va continua să se deterioreze pe fondul conflictului. 

De asemenea, circa 75% dintre cetățenii UE consideră că aderare țărilor lor la blocul comunitar le-a afectat viața în mod pozitiv. 

Sondajul Eurobarometrua fost  realizat în aprilie 2022 pe circa 27.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: ue candidat la ue