x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clanul Fagin a trimis 200 de copii la cerşit în Marea Britanie

Clanul Fagin a trimis 200 de copii la cerşit în Marea Britanie

de Sînziana Stancu    |    30 Iul 2010   •   00:00

Reţelele de cerşetorie cu copii minori de etnie romă fac din nou subiectul presei internaţionale.



Cele mai recente relatări despre infracţionalitatea ţiganilor au apărut ieri în presa britanică. Daily Mail scria despre Clanul Fagin, care a adus aproximativ 200 de copii ţigani în Marea Britanie, la cerşit. Tabloidul britanic informa despre capetele de acuzare formulate de justiţia din Harghita împotriva a 26 de capi ai clanului. Aceştia urmează să răspundă pentru trafic de minori, spălare de bani, apartenenţă la o grupare de crimă organizată, precum şi de posesie ilegală de arme de foc.

Cei 26 de capi ai mafiei ţigăneşti fuseseră arestaţi de poliţiştii români, în cadrul unei operaţiuni speciale la care au participat aproximativ 300 de oameni ai legii, care au descins în 17 "palate ţigăneşti", aşa cum au fost descrise de Daily Mail vilele etnicilor romi din Ţăndărei.

Din anchetele procuraturii române a reieşit că, pe o perioadă de trei ani, clanul Fagin traficase 181 de minori în Marea Britanie, pentru a fi puşi să cerşească pe străzi, capii clanului preferându-i pe copiii cu handicap, pentru a sensibiliza publicul britanic şi a obţine astfel venituri substanţiale de pe urma cerşetoriei. Aceştia fuseseră "recrutaţi" din toată România, iar în majoritatea cazurilor, famiile minorilor care refuzau să-şi dea copiii erau şantajate şi ameninţate sau, dimpotrivă, li se promiteau diferite avantaje şi recompense.

În afară de cerşit, unii dintre copii erau "specializaţi" şi în furtul de buzunare sau din magazine, precum şi în spălatul parbrizelor vehiculelor care aşteptau la intersecţii. În final, nici un bănuţ câştigat prin aceste mijloace de către minori nu a rămas la ei şi nici nu a ajuns la familiile lor rămase în ţară, ci toţi au ajuns în buzunarele clanului Fagin.

Capii clanului, între care şi Constantin Radu şi Tănase Dumitru, vor compărea în faţa instanţei la sfârşitul acestui an, mai scrie tabloidul britanic.

×
Subiecte în articol: externe