x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clona pentru CIA

Clona pentru CIA

24 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
APARARE - Seful Pentagonului are propria sa retea de spioni in afara SUA Zvonurile ca Departamentul american al Apararii ar detine, in strainatate, o unitate bine organizata de spioni incep sa devina realitate. Presa a dat in vileag rolul sefului Pentagonului in reteaua de spioni ultra secreti detasati la ordinul lui Donald Rumsfeld pe Glob.
ANCA ALDEA

"GLOBALIZARE". Donald Rumsfeld monitorizeaza lumea de la Pentagon
Incepand cu 2002, Agentia de Informatii a Pentagonului (DIA) a infiintat si sprijinit o unitate ultra secreta de spioni aflati in punctele fierbinti ale lumii. Potrivit cotidianului Washington Post, care citeaza o oficialitate care isi pastreaza anonimatul, Unitatea de Sustinere Strategica (SSB) opereaza clandestin in Irak, Afganistan, Somalia, Yemen, Indonezia, Filipine si Georgia si "ofera capacitati informationale pentru unitatile care actioneaza pe teren", inclusiv pentru fortele speciale ale Armatei SUA.

SSB se subordoneaza vice-amiralului Lowell Jacoby, directorul DIA, iar operatiunile unitatii sunt elaborate de catre subsecretarul pentru Informatii Stephen Cambone, unul dintre cei mai de incredere oameni ai lui Rusmfeld. Uni tatea este parte integranta a structurilor responsabile pentru culegerea de informatii provenite din surse umane din cadrul DIA, iar misiunea sa este de a infiltra personalului DIA pe teren si de a recruta agenti care sa furnizeze informatii.

ANTITERO. Televiziunea CNN noteaza ca SSB a fost "botezata" abia anul trecut, desi activitatea ei a inceput inca din 2002. Membrii unitatii - spioni de elita americani si recruti ai DIA din diferite tari - au fost atat de bine organizati incat in primii doi ani de viata ai unitatii nimeni de la conducerea SUA nu a avut habar de existenta lor, nici macar Congresul. Acum, Congresul SUA a aflat ca seful Pentagonului, Donald Rumsfeld, unul dintre sustinatorii cei mai infocati ai razboiului cu Irakul din martie 2003, a fost cel care a aprobat si sprijinit crearea SSB in 2002, sub pretextul campaniei mondiale antiteroriste. Dupa atentatele din 11 septembrie 2001 din America, Rumsfeld si-a dat seama ca SUA nu pot face fata unor astfel de amenintari in viitor, in contextul in care la nivelele superioare ale Departamentului Apararii exista o lipsa acuta de capacitate informationala.

La Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, Lawrence DiRita, pretinde ca "nu exista nici o unitate pentru operatiuni clandestine subordonata direct secretarului Apararii". Si Rumsfeld a dezmintit informatiile, apreciind insa ca este foarte normal ca Pentagonul sa incerce sa imbunatateasca calitatea umana a informatiilor, cum ar fi interogatoriile prizonierilor si recrutarea spionilor straini.

CRITICATA
Generalul William Boykin, subsecretarul adjunct pentru Informatii din cadrul Pentagonului, a recunoscut ca Rumsfeld si-a asumat comanda unor misiuni care, in mod normal, ar fi trebuit conduse de CIA. De altfel, publicatia New Yorker afirma recent ca "CIA continua sa fie retrogradata, in timp ce Rumsfeld tinde sa devina tot mai important in cel de-al doilea mandat prezidential al lui George W. Bush". Agentia a fost, in ultima vreme, tinta a nenumarate acuzatii, care au culminat cu un raport dur al Comisiei care ancheteaza evenimentele din 11 septembrie si cu o reformare la sange a structurii si a atributiilor sale. Cele 15 agentii care compun CIA totalizeaza 200.000 de angajati si consuma anual 40 de miliarde din bugetul Statelor Unite.
×
Subiecte în articol: externe rumsfeld