x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cod de bună purtare pentru militarii din Afganistan

Cod de bună purtare pentru militarii din Afganistan

29 Iul 2010   •   00:00

Membrii forţelor internaţionale din Afganistan au primit un "cod de bună purtare" iniţiat de noul lor lider, generalul David Petraeus. Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan a prezentat aceste noi reguli de bună conduită în cadrul strategiei împotriva insurecţiei. Normele vizează în special modul de comportare ca invitat şi cele de luptă împotriva corupţiei, relatează AFP.

Acest ansamblu de reguli, prezentate într-o broşură de trei pagini, datată la 27 iulie şi difuzată la Kabul, este un ghid destinat membrilor forţei internaţionale în Afganistan (ISAF).

Documentul, în 24 de puncte, le cere militarilor să "asigure securitatea populaţiei şi să acţioneze în serviciul acesteia. Doar asigurând securitatea şi câştigând încrederea (...) Guvernul afgan şi ISAF pot reuşi". "Trăiţi împreună cu oamenii: plasaţi bazele şi posturile de luptă cât mai aproape de cei pe care încercăm să-i protejăm. Acest lucru este realizabil", îndrumă documentul.

"Înfruntaţi cultura impunităţii: talibanii nu sunt singurii inamici ai populaţiei. Aceasta este, de asemenea, ameninţată de reaua guvernare, corupţie şi abuzuri de putere, care reprezintă cei mai buni agenţi de recrutare ai talibanilor", continuă textul.  
Documentul cere, totodată, militarilor să "lupte dur şi disciplinat". "Dacă vom ucide civili şi le vom distruge proprietăţile în cadrul operaţiunilor noastre, ne vom crea şi mai mulţi inamici decât vor elimina aceste operaţiuni", avertizează textul.
"Identificaţi şi înfruntaţi oficialii corupţi. Preşedintele (Hamid) Karzai a spus: «Guvernul meu este hotărât să lupte împotriva corupţiei prin toate mijloacele posibile». Ajutaţi Guvernul să atingă acest scop", mai cere generalul Petraeus. "Fiţi invitaţi buni. Trataţi afganii şi lucrurile care le aparţin cu respect", adaugă el.

Aproximativ 140.000 de militari americani şi NATO sunt mobilizaţi în lupta împotriva talibanilor, iar alţi 10.000 urmează să li se alăture în august. Preşedintele american, Barack Obama, a prevăzut începerea retragerii la jumătatea lui 2011, dată la care forţele afgane de securitate urmează, în mod teoretic, să fie pregătite să preia conducerea coaliţiei.

Potrivit organizaţiei Transparency International, Afganistanul este una dintre cele mai corupte ţări din lume, o situaţie comparabilă cu cea din Somalia, care se confruntă cu anarhia. Generalul Petraeus a avertizat că războiul din Afganistan, care durează de nouă ani, riscă să se devină mai dur, în cazul în care situaţia nu începe să se amelioreze.

×
Subiecte în articol: externe