x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Colapsul ceh, fără impact asupra UE

Colapsul ceh, fără impact asupra UE

de Sînziana Stancu    |    26 Mar 2009   •   00:00

Premierul ceh a afirmat că prăbuşirea Guvernului său "nu va avea impact" asupra preşedinţiei semestriale a UE, pe care ţara sa o deţine în prezent.



Un singur vot în Parlament i-a lipsit coaliţiei de centru-dreapta, a premierului Mirek Topolanek, pentru a supravieţui testului de încredere pe care l-a dat marţi, în faţa Legislativului de la Praga, informează BBC online. Guvernul ceh se află la jumătatea mandatului european, iar încercările de a forma o nouă coaliţie până la data de 1 iulie, când preşedinţia cehă a UE se va încheia, au stârnit oarecare îndoială în Uniune.

De la tribuna Parlamentului European din Strasbourg, Topolanek, preşedintele în exerciţiu al UE, nu s-a putut abţine să nu blameze opoziţia social-democrată din ţara sa, reproşându-i că "subminează rolul Cehiei în Europa".

El a ţinut să asigure Uniunea că situaţia politică din ţara sa "nu va avea nici un impact asupra preşedinţiei cehe a UE". Topolanek declarase înaintea votului de marţi, din Parlament, că, în caz de eşec, va demisiona, dar exclude varianta unui Guvern interimar până când Cehia va preda oficial preşedinţia UE Suediei.

Potrivit Constituţiei cehe, preşedintele ţării, Vaclav Klaus, este cel care va desemna premierul însărcinat cu formarea unui nou Guvern. Dacă acesta nu va fi aprobat de trei ori la rând, se vor organiza alegeri anticipate. Ieri, Comisia Europeană şi-a exprimat încrederea că preşedinţia cehă a UE nu va fi afectată de mişcările Guvernului de la Praga.

×
Subiecte în articol: externe