x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Colonel român, contestat în Kosovo

Colonel român, contestat în Kosovo

de Irina Cristea    |    27 Apr 2011   •   20:39
Colonel român, contestat în Kosovo
Sursa foto: /Reuters

Un grup naţionalistdin Kosovo se opune numirii unui colonel român în postul de şef al Departamentului de Poliţie Specială în cadrul misiunii EULEX Kosovo.

Mai mult, membrii mişcării Vetevendosje (Autodeterminarea) consideră această numire drept o insultă pentru kosovari, făcând referire la incidentul din februarie 2007, când jandarmii români au fost acuzaţi că au ucis protestatari ce luau parte la un miting la Priştina.

Potrivit paginii electronice a agenţiei de presă Kosova Press, preluată de Mediafax, mişcarea Vetevendosje i-a trimis o scrisoare lui Cathe­rine Ashton, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, în care îşi exprimă opoziţia faţă de numirea colonelului Marian Petre în acest post care reprezintă cea mai înaltă poziţie în organigrama EULEX Kosovo pe dimensiunea de planificare a activităţilor de poliţie.

Potrivit scrisorii, Guvernul ro­mân, care l-a delegat pe colonelul Petre, este acelaşi care se face respon­sa­bil de moartea unor protestatari paş­nici la 10 februarie 2007, în timpul unei manifestaţii organizate chiar de Mişcarea Vetevendosje. "Acest Gu­­­­vern nu a fost dispus să coopereze cu justiţia internaţională pentru a-i adu­­­ce în faţa justiţiei pe cei responsa­bi­li de intervenţia violentă în timpul ma­nifestaţiei din 2007", se arată în scrisoare.


Publicaţia Zeri notează că unităţile speciale de poliţie române sunt cunoscute în Kosovo pentru că au recurs la forţă excesivă în timpul mitingului din 2007, incident soldat cu doi morţi. Ziarul adaugă că admi­nistraţia română nu a dat niciodată socoteală pentru acest incident.

Cotidianul aminteşte şi cazul unor jandarmi români din cadrul EULEX , acuzaţi de contrabandă în aprilie 2010.

Pentru dr Vasile Leca, fost ambasador al României în spaţiul ex-iu­goslav, poziţia organizaţiei Ve­te­vendosje nu este foarte sur­prin­zătoare. "Totul porneşte de la un fapt foarte clar – acela că România nu a recunoscut independenţa unilateral declarată a Kosovo. Din acest motiv, Opoziţia din Kosovo, ţară unde procesul democratic este încă fragil, încă la început, este mereu gata să arate cu degetul atunci când e vorba de vreun eveniment care implică români. Aceste formaţiuni sunt foarte sensibile, reacţionează imediat la orice fac românii. La asta se rezumă şi acest protest faţă de numirea colonelului Marian Petre. Ce e cel mai important este că autorităţile centrale de la Priştina evită să se pronunţe, păstrează tăcerea. Recent însă, vicepremierul kosovar a spus că relaţia cu EULEX nu este afectată de cazurile individua­le", ne-a declarat ambasadorul Leca.


"Aici, în Kosovo, s-a împământenit cumva ideea că toţi cei ce fac parte din misiunea ONU pot face orice doresc fără a fi vreodată făcuţi responsabili şi pedepsiţi. Iar această opinie vizează în special contingentul românesc. De la incidentul din februarie 2007, când au murit doi albanezi kosovari, nimeni din Kosovo nu e de părere că statul român a acţionat aşa cum trebuie. Această nemulţumire a sporit când forţe ale poliţiei române au fost acuzaţi de implicare în alte delicte. Cred că, într-o anumită măsură, toate aceste sentimente au legătură şi cu faptul că România nu recunoaşte idnependenţa Kosovo”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, jurnalista Serbeze Haxhiaj de la Radio Kosova.

×