x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Columbia: Rebelii ELN își reiau atacurile

Columbia: Rebelii ELN își reiau atacurile

11 Feb 2018   •   11:00
Columbia: Rebelii ELN își reiau atacurile

Rebelii din Armata de Eliberare Naţională (ELN) şi-au reluat sâmbătă atacurile, în urma suspendării negocierilor cu guvernul columbian, relatează DPA. Armata columbiană a anunţat că ELN a aruncat în aer un pod în departamentul Cesar, din nord, şi a atacat un camion, folosind un dispozitiv exploziv. 

ELN, care dispune de circa 2000 de luptători, anunţase că îşi reia ofensiva armată de sâmbătă până marţi, după ce preşedintele Juan Manuel Santos a decis, la sfârşitul lui ianuarie, să suspende negocierile cu ultima grupare armată de opoziţie. 

Gherila marxistă ELN a început tratative de pace cu guvernul în februarie 2017, iar în octombrie a încheiat un armistiţiu până la sfârşitul anului. Rebelii au avertizat însă că după expirarea acestuia îşi vor relua lupta, dacă nu se ajunge la o nouă înţelegere. În ianuarie, ei au ucis şapte poliţişti, iar şeful statului a declarat că răbdarea sa şi a poporului columbian are limite şi că dialogul nu va reîncepe dacă rebelii nu dau dovadă de "coerenţă între cuvinte şi acţiuni". 

SUA şi Uniunea Europeană consideră că ELN este o organizaţie teroristă. Cea mai importantă grupare rebelă din Columbia, FARC (Forţele Armate Revoluţionare) a ajuns în 2016 la un acord cu guvernul de la Bogota, s-a demobilizat şi acţionează acum ca partid politic. AGERPRES

×