"Ajunge, e o ruşine!" Comisia Europeană a ridicat ieri tonul la Franţa prin Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.
Comisarul a promis că va propune deschiderea unei proceduri de încălcare a tratatelor europene (infringement) împotriva Franţei, pentru încălcarea dreptului european în ceea ce priveşte repatrierea romilor români şi bulgari, a anunţat AFP.Potrivit lui Reding, Franţa a transpus insuficent directiva europeană privind libera circulaţie şi a aplicat-o discriminatoriu. Comisarul a caracterizat drept "o ruşine" atitudinea guvernului de la Paris, care a primit în ultimele zile atenţionări şi de la Parlamamentul European, şi de la ONU, din cauza poziţiei sale faţă de romi. Cireaşa de pe tort a reprezentat-o, se pare, cel puţin pentru Comisia Europeană, circulara emisă de Ministerul de Interne francez, în care prefecţii erau îndemnaţi să-i aibă în primul rând în vedere pe romi, în cadrul planului de demolare şi evacuare a taberelor abuzive.
Comisarul european s-a arătat convins că CE nu va avea altă variantă decât să iniţieze procedura de infringement împotriva Franţei şi a asigurat că îi va solicita personal acest lucru preşedintelului Comisiei, José Manuel Barroso. "O decizie ar trebui luată în nu mai mult de două săptămâni", a mai adăugat Reding.
La baza declanşării procedurii de infringement ar putea sta chiar contestata circulară emisă de Ministerul de Interne francez la data de 5 august şi "scăpată" de curând în presă. Circulara le indica prefecţilor obiectivele fixate de preşedintele Nicolas Sarkozy: "300 de tabere abuzive trebuie să fie evacuate în decursul următoarelor trei luni, cu prioritate cele locuite de romi".
Dacă ministrul pentru Imigraţie, Eric Besson, a declarat că nu ştia despre existenţa circularei, iar cel de Interne s-a grăbit să o înlocuiască cu una în care romii sunt scoşi din vizor, secretarul francez de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a avut o atitudine caracterizată drept provocatoare.
"Suntem pe punctul să deschidem un proces european împoriva Franţei pentru modul în care este redactată o circulară", a acuzat Lellouche, adăugând că "Franţa este o ţară mare şi suverană. Nu este la şcoală. Noi aplicăm legea noastră". Secretarul de stat francez a mai spus că nu are intenţia să accepte să fie tratat, în numele Franţei, ca un băieţel, şi a contestat faptul că Executivul de la Bruxelles ar fi apărătorul tratatelor europene. În replică, Viviane Reding a afirmat ieri că Lellouche "are o problemă cu declaraţiile".
Acelaşi Lellouche a susţinut de mai multe ori, în ultimele săptămâni, că Franţa s-ar putea opune intrării României în Schengen, pornind tot de la problema imigranţilor romi.
Ieri, după declaraţiile făcute de comisarul european pentru Justiţie, prima reacţie franceză a venit de la Ministerul de Externe al Hexagonului, care şi-a exprimat "uimirea" vizavi de acuzaţiile de la Bruxelles şi a caracterizat dezbaterea drept "o polemică".
"Am aflat cu uimire de declaraţiile doamnei Viviane Reding. Nu credem că prin asemenea declaraţii se poate îmbunătăţi situaţia romilor, care este în centrul preocupărilor şi acţiunilor noastre", a declarat Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, citat de AFP.
Repatrierea romilor a continuat ieri conform planului pe care şi l-au propus autorităţile de la Paris, cu o cursă care a plecat de la Marsilia spre Bucureşti, având la bord 69 de persoane, între care 12 copii. Iniţial, oficiul pentru imigraţie francez anunţase că 100 de romi vor pleca din Franţa cu această cursă, în cadrul programului de repatrieri voluntare.
De la avertisment la proces
Intră în atribuţiile fiecărui stat membru să transpună legislaţia europeană în cea naţională şi să asigure corecta sa aplicare. Intră în atribuţiile Comisiei Europene să supervizeze acest proces, să sancţioneze capitala care nu îl derulează corect şi, la nevoie, să îi intenteze proces la Curtea Europeană. În aceşti paşi constă procedura de infringement împotriva unui stat membru care nu îşi respectă obligaţiile ce îi revin. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Secretariatului General al CE, înainte de a se ajunge la litigiul propriu-zis, Comisia sesizează capitala care nu aplică sau nu respectă legislaţia UE.
În cazul în care procedurile urmează unei plângeri, Comisia lansează o anchetă proprie, pentru a confirma acuzaţiile. Apoi Bruxellesul transmite statului membru o scrisoare de avertizare, în care îi solicită să îşi prezinte propriile observaţii şi lămuriri în speţa respectivă. Dacă nu primeşte un răspuns sau răspunsul este considerat nesatisfăcător, Comisia emite un document de opinie, în care arată că există o încălcare a legislaţiei europene şi îi cere statului în cauză să reglementeze situaţia într-un termen prestabilit. Dacă nici de data aceasta răspunsul nu vine sau este nemulţumitor, Comisia poate trimite acest caz în atenţia Curţii Europene de Justiţie, cu tot cu o propunere de sancţiuni financiare. Decizia stă, în proporţie de 100%, în atribuţiile Curţii.
● Irina Cristea