x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană critică statele membre pentru nerespectarea normelor UE în domeniul serviciilor

Comisia Europeană critică statele membre pentru nerespectarea normelor UE în domeniul serviciilor

24 Ian 2019   •   14:00
Comisia Europeană critică statele membre pentru nerespectarea normelor UE în domeniul serviciilor

Comisia Europeană (CE) a luat joi decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor cu privire la 27 de state membre pentru a asigura punerea în aplicare corespunzătoare a normelor UE privind serviciile şi calificările profesionale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

Cetăţenii şi întreprinderile se pot bucura de multiplele avantaje ale pieţei unice doar dacă normele care au fost convenite funcţionează în mod concret, apreciază Executivul comunitar. 

Joi, CE a luat măsuri pentru a asigura respectarea normelor UE în domeniul serviciilor. Deşi serviciile reprezintă două treimi din economia UE, o serie de obstacole împiedică în continuare sectorul serviciilor să îşi atingă întregul potenţial în beneficiul consumatorilor, al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi al întreprinderilor şi să genereze creştere economică în întreaga Europă. 

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, a declarat: Lansăm un pachet de măsuri în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, pentru a asigura aplicarea eficace şi coerentă a normelor UE care permit persoanelor care practică profesii liberale şi întreprinderilor să îşi furnizeze serviciile în întreaga Europă. Eliminarea obstacolelor actuale va stimula piaţa unică a serviciilor, permiţându-i să se apropie de potenţial său economic deplin. Este însă nevoie de mai mult. Statele membre trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a adopta propunerile legislative prezentate de Comisie în cadrul pachetului de servicii din ianuarie 2017". 

În total, Comisia trimite 31 de scrisori de punere în întârziere şi o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, în plus faţă de două avize motivate, abordând mai multe restricţii în sectoarele serviciilor. 

Astfel, sunt trimise scrisori de punere în întârziere către 27 de state membre (toate, cu excepţia Danemarcei) pentru neconformitatea legislaţiei şi a practicii lor juridice cu normele UE privind recunoaşterea calificărilor profesionale şi accesul corespunzător la activităţi (încălcarea Directivei privind calificările profesionale). 

De asemenea, este trimis un aviz motivat adresat Ciprului şi o scrisoare de punere în întârziere adresată Portugaliei cu privire la normele lor specifice privind accesul la activităţile inginerilor şi arhitecţilor (încălcarea Directivei privind calificările profesionale); 

O scrisoare suplimentară de punere în întârziere este adresată Croaţiei în legătură cu restricţiile impuse avocaţilor pentru a furniza servicii multidisciplinare, la restricţiile de publicitate şi la limitările dreptului de a practica (încălcarea Directivei UE privind serviciile şi a Directivei 98/5/CE privind exercitarea profesiei de avocat); 

CE trimite Franţei şi Poloniei două scrisori de punere în întârziere şi un aviz motivat adresat Irlandei cu privire la restricţiile privind publicitatea în sectorul serviciilor (încălcarea articolului 56 din Tratatul privind funcţionarea UE şi a Directivei privind serviciile), precum şi o scrisoare de punere în întârziere adresată Belgiei cu privire la procedura de autorizare şi la cerinţele generale pe care regiunea Bruxelles le aplică prestatorilor de servicii de cazare turistică (încălcarea Directivei privind serviciile). 

Toate statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie; în caz contrar, Executivul comunitar poate decide să procedeze la următoarele etape ale procedurii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.AGERPRES

×