x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană: “Expulzările nu se fac în pripă”

Comisia Europeană: “Expulzările nu se fac în pripă”

30 Iul 2010   •   00:00

Libertatea de circulaţie e un drept al oricărui cetăţean al UE, indiferent de etnie, iar expulzările trebuie bine gândite înainte de a fi puse în practică. Acesta este îndemnul la prudenţă pe care Comisia Europeană l-a adresat azi Franţei după decizia guvernului de la Paris de a intensifica politica de repatriere a delincvenţilor de etnie romă.



Matthew Newman - purtător de cuvânt al comisarului responsabil pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding - a declarat, vineri, la RFI: "În primul rând vreau să amintesc că libertatea de circulaţie este un drept european, unul foarte important, de care beneficiază inclusiv cetăţenii români şi bulgari. Există o Directivă adoptată în 2004 care stabileşte o anumită cotă a expulzărilor, acest lucru nu se face în pripă".

În urmă cu o zi, Newman spunea că expulzarea romilor este o problemă care ţine de competenţa autorităţilor naţionale, acestea fiind libere să decidă cum să aplice dispoziţiile legislative. El adăuga că problema romilor nu aparţine Executivului comunitar, ci fiecărui Guvern în parte.

"În ceea ce priveşte problema romilor şi posibilitatea expulzării acestora, aceasta este o problemă a fiecărui stat membru care trebuie să decidă cum să pună în aplicare dispoziţiile legislative", a explicat Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului responsabil pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding.

Întrebat dacă, din perspectiva legislaţiei europene, Franţa poate decide să expulzeze romi, atât timp cât aceştia sunt cetăţeni ai unor state membre UE şi au dreptul la liberă circulaţie, Newman a precizat că trebuie analizat fiecare caz individual şi că această situaţie este exclusiv de competenţa Franţei, iar Comisia Europeană "nu poate merge mai departe".

"Franţa şi fiecare stat membru au dreptul să-şi controleze teritoriul, să lupte împotriva criminalităţii. În ceea ce priveşte cetăţenii, dacă există probleme cu indivizii, trebuie studiat cazul acestora separat. Trebuie studiat fiecare caz în parte. (...) Există şi trebuie făcut şi un test al proporţionalităţii, de fiecare dată când se pune problema expulzării. Acest test presupune să te uiţi la caz în întregul său - dacă există un istoric infracţional al individului, dacă acuzaţiile sunt grave -, toate acestea fiind analizate de stat. Tot statul verifică aspecte ca de exemplu perioada de timp de când este persoana respectivă pe teritoriul său, care este gradul de ataşament faţă de ţară, dacă de exemplu persoana respectivă este căsătorită. Noi nu suntem aici să tratăm problema romilor. Asta este problema fiecărui Guvern", a spus el.

Ministrul de Interne francez a anunţat că "romii infractori vor fi amprentaţi pentru a nu putea reveni în Franţa".
Referindu-se la taberele ilegale ale romilor, ministrul francez de Interne a menţionat că vor fi desfiinţate câte două pe săptămână în provincie.

×
Subiecte în articol: externe