x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană propune crearea unei Agenţii europene de informaţii

Comisia Europeană propune crearea unei Agenţii europene de informaţii

20 Noi 2015   •   11:30
Comisia Europeană propune crearea unei Agenţii europene de informaţii

Comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a propus vineri crearea unei Agenţii europene de informaţii după atentatele de la Paris care au scos la lumină deficienţele în cooperarea între serviciile secrete, relatează AFP.

'După atentatele de la Charlie Hebdo (din ianuarie, de la Paris - n.r.) am propus - şi s-a realizat - crearea unui centru antiterorism în cadrul Europol', agenţia europeană de cooperare poliţienească cu sediul la Haga, a reamintit comisarul la sosirea sa la o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de interne şi de justiţie convocată după atentatele de la Paris.

'Dar cred că a venit timpul să facem un pas suplimentar şi să punem baza unei Agenţii europene de informaţii', a pledat el. 'Trebuie ca cooperarea noastră să se bazeze pe încredere şi eficienţă', a subliniat Avramopoulos.

Crearea unei astfel de agenţii, un fel de FBI european, nu poate avea loc fără o schimbare a tratatelor, întrucât domeniul informaţiilor este prin excelenţă unul relevant pentru suveranitatea naţională, notează AFP.

Miniştrii de interne şi de justiţie din cele 28 de state UE ar urma să facă demersuri pentru întărirea luptei împotriva traficului de arme, o revizuire rapidă a regulilor spaţiului Schengen - pentru ca controalele sistematice la frontierele externe ale UE să-i poată viza şi pe cetăţenii europeni - şi să evalueze stadiul în care se află negocierile asupra introducerii Registrului european al pasagerilor aerieni (PNR). AGERPRES

×