x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană refuză renegocierea acordului extins cu Elveţia şi îi cere acesteia să-l aprobe până pe 18 iunie

Comisia Europeană refuză renegocierea acordului extins cu Elveţia şi îi cere acesteia să-l aprobe până pe 18 iunie

11 Iun 2019   •   18:45
Comisia Europeană refuză renegocierea acordului extins cu Elveţia şi îi cere acesteia să-l aprobe până pe 18 iunie
Sursa foto: Lucian Alecu

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a transmis marţi Elveţiei că UE refuză renegocierea acordului extins cu această ţară şi i-a cerut să aprobe formal acest document înaintea datei de 18 iunie pentru a putea fi menţinut accesul Bursei elveţiene pe pieţele financiare ale blocului comunitar, relatează agenţiile Reuters şi DPA.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Elveţiei, Ueli Maurer, şeful executivului comunitar afirmă că este dispus să ofere clarificări guvernului de la Berna pe marginea noului tratat al cărui proiect a fost întocmit în noiembrie 2018, dar adaugă că acesta ''nu va fi renegociat''.

Guvernul de la Berna a anunţat săptămâna trecută că a cerut Bruxelles-ului unele ''clarificări'' privind acest tratat negociat timp de patru ani şi asupra căruia elveţienii vor fi chemaţi să se pronunţe la un referendum, principalele puncte pe care executivul elveţian le-a adus în discuţie fiind protejarea salariilor mari din Elveţia, regulile privind ajutoarele de stat şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă. Însă aceste solicitări ale guvernului elveţian creează ''unele dificultăţi'' pentru UE în contextul actual, menţionează Juncker în scrisoare.

Acordul extins cu UE ar însemna pentru Elveţia să adopte regulile pieţei unice europene şi să acorde cetăţenilor statelor UE stabiliţi în această ţară aceleaşi drepturi pe care ei le au în ţările lor.

Guvernul elveţian se confruntă şi cu o campanie de extremă-dreapta care pledează pentru încetarea libertăţii de circulaţie a lucrătorilor veniţi din statele UE. Opoziţia faţă de un asemenea acord este exprimată de partide cu orientări diferite, de la Partidul Poporului Elveţian, formaţiune naţionalistă de dreapta care descrie acest acord drept o încălcare inacceptabilă a suveranităţii naţionale, până la Partidul Social-Democrat, de centru stânga, care respinge relaxarea normelor Elveţiei ce protejează salariile foarte mari din această ţară în faţa concurenţei lucrătorilor transfrontalieri.

Spre deosebire de situaţia neclară a britanicilor cu Brexitul, Elveţia are încheiate cu blocul comunitar 120 de acorduri sectoriale care vor rămâne în vigoare în lipsa unui nou tratat. Însă în privinţa Bursei elveţiene Comisia Europeană a ameninţat că, dacă executivul de la Berna nu adoptă noul tratat, atunci nu va prelungi aşa-numitul tratament echivalent pentru Bursa elveţiană în baza legislaţiei europene. Un diplomat european a declarat agenţiei Reuters că, din motive procedurale, Comisia Europeană trebuie să înainteze până cel târziu pe 18 iunie o propunere formală pentru prelungirea acestui tratament.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana elvetia