x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană vrea banii înapoi

Comisia Europeană vrea banii înapoi

de Veronica Micu    |    10 Iul 2008   •   00:00
Comisia Europeană vrea banii înapoi

11:50 • Mai multe state membre au fost somate de Comisia Europeană să returneze suma de 410,3 milioane de euro, pe care au cheltuit-o necorespunzator, acordînd subvenţii agricole ilegale.

Mai multe state membre au fost somate de Comisia Europeană să returneze suma de 410,3 milioane de euro, pe care au cheltuit-o necorespunzator, acordînd subvenţii agricole ilegale.


FRAUDE. Decizia CE a fost anunţată ieri de comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, care a declarat, cu această ocazie că executivul se straduieşte să menţină cel mai bun control cu putinţă privind cheltuielile agricole. "Aceştia sunt banii contribuabililor şi ei au dreptul să ştie că aceşti bani sunt cheltuiţi cu înţelepciune", a explicat în continuare Boel. Italia este ţara care are, conform deciziei CE, cea mai mare datorie, de 145 milioane euro, deoarece nu a supravegheat adecvat suprafeţele de teren eligibile pentru subvenţii din partea UE. De asemenea, din cauza controlului necorespunzător din partea autorităţilor italiene, s-au descoperit şi dovezi de fraudă în sectorul procesării citricelor. Grecia este următoarea în topul datornicilor, iar pe locul trei se situează Marea Britanie, cu datorii de 127,7, respectiv 69,4 milioane de lei. În cazul Greciei, CE a descoperit un control slab din partea autorităţilor în gestionarea suprafeţelor arabile şi sectorului nucilor. Regatul Unit este acuzat de verificarea necorespunzătoare a suprafeţelor de teren eligibile pentru subvenţii şi neefectuarea vizitelor în teren la momentul potrivit. De asemenea, Franţa, Germania, Olanda, Polonia, Spania şi Suedia se găsesc pe lista datornicilor, însă cu sume mai mici. Decizia de ieri a Comisiei, de a cere statelor membre să returneze fondurile cheltuite necorespunzător în agricultură este cea de-a 28-a de acest fel, începînd cu inaugurarea sistemului de recuperare a fondurilor din PAC, în 1995.

×
Subiecte în articol: externe