x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condoleezza Rice - Explicatii satisfacatoare

Condoleezza Rice - Explicatii satisfacatoare

09 Dec 2005   •   00:00
Condoleezza Rice - Explicatii satisfacatoare

Ministrii de externe din Europa s-au declarat "multumiti" de explicatiile furnizate miercuri seara de secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, in ceea ce priveste zborurile si inchisorile secrete ale CIA in Europa.

Ministrii de externe din Europa s-au declarat "multumiti" de explicatiile furnizate miercuri seara de secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, in ceea ce priveste zborurile si inchisorile secrete ale CIA in Europa, declaratiile acesteia contribuind la detensionarea atmosferei din preajma reuniunii NATO de la Bruxelles.

Rice s-a intalnit cu omologii sai din tarile membre NATO si UE, iar ieri a participat la o reuniune ministeriala a Aliantei.

LIPSA DE NOUTATI. "Toti s-au declarat multumiti de explicatiile care au fost date de Rice", a declarat seful diplomatiei belgiene, Karel De Gucht, subliniind ca nu s-au spus "lucruri noi" cu adevarat in timpul reuniunii. "Discutiile au permis selectarea mai eficienta a informatiilor pe aceasta tema", a adaugat el, subliniind ca secretarul de stat nu a intrat in detaliile operatiunilor CIA. El a recunoscut insa ca nimeni nu se astepta la acest lucru. Rice i-a asigurat totusi pe omologii sai ca Statele Unite au de respectat trei principii: dreptul international si suveranitatea statelor vizate si faptul ca autoritatile nu au permis torturarea presupusilor islamisti.

Rice il asigurase deja pe premierul belgian, Guy Verhofstadt, ca Statele Unite actioneaza in conformitate cu legislatia americana, cu angajamentele si tratatele internationale semnate de Washington, potrivit purtatorului de cuvant al premierului.

NIMENI NU CREDE. Controversa, suscitata de posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi utilizat aeroporturile europene pentru a transporta islamisti in tari terte in vederea interogarii sau chiar a torturarii lor, ramane insa deschisa in Europa. Polemica ia amploare si in legatura cu posibilitatea existentei unor inchisori secrete in Europa. Analistii politici europeni considera ca, in pofida raspunsurilor la numeroasele intrebari pe aceasta tema de la inceputul turneului sau european, Rice are dificultati in a-si transmite mesajul.

REACTIE
Declaratiile secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, referitoare la obligatiile asumate de Statele Unite in conformitate cu legislatia internationala nu raspund la intrebarile-cheie privind tratamentul prizonierilor, apreciaza Human Rights Watch (HRW) intr-un comunicat. HRW observa ca Rice nu a raspuns acuzatiilor, evitand sa abordeze problema utilizarii unor tehnici de interogare care implica tortura si care incalca in mod clar politica americana. "Daca Rice chiar a vorbit serios, administratia Bush ar trebui sa renunte la opozitia manifestata fata de propunerea legislativa a senatorului John McCain care ar spori interdictia legala aplicata oricarui tip de tratament crud, inuman si degradant impotriva tuturor prizonierilor", continua organizatia. Organizatia recomanda Statelor Unite sa transfere "persoanele disparute" in centre de detentie cunoscute, sa clarifice baza juridica a detentiei prizonierilor si sa permita accesul observatorilor independenti.
×
Subiecte în articol: externe rice