x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conducerea Băncii Vaticanului a demisionat

Conducerea Băncii Vaticanului a demisionat

02 Iul 2013   •   10:26
Conducerea Băncii Vaticanului a demisionat

Directorul general al Băncii Vaticanului (IOR) Paolo Cipriani şi adjunctul său, Massimo Tulli, au demisionat la numai o lună de la constituirea Comisiei speciale a cardinalilor (numită la 26 iunie de Papa Francisc).

Functiile vor fi asigurate interimar de presedintele IOR, Ernst von Freyberg, relatează AFP.

Papa Francisc a decis să facă ordine în IOR, la fel ca si predecesorul sau Benedict al XVI-lea, instaurând controale din ce în ce mai severe asupra acestei bănci.

În 2009, Banca Vaticanului a fost acuzată de spălare de bani, iar în 2010, cand a început ancheta, procurorii italieni susţineau că Institutul a încălcat în mod deliberat legea în privinţa evaziunii fiscale. Documentele confiscate de procurori confirmau suspiciunile anchetatorilor, conform cărora clerul ar fi acţionat pentru interesele oamenilor de afaceri corupţi şi ale mafiei.

Procuratura italiană a blocat două conturi ale Băncii Vaticanului deţinute la alte instituţii financiare şi a deschis o anchetă împotriva celor doi directori ai băncii, Ettore Gotti Tedeschi şi Paolo Cipriani. Anul trecut, în mai, Tedeschi a fost destituit.

Ultimul scandal în care a fost implicat este acela în care un prelat al Sfântului Scaun, monseniorul Nunzio Scarano, în vârstă de 61 de ani, a fost arestat, vineri, de politia italiană în cadrul acestei anchete. El este acuzat de spălare de bani si corupție.

Nunzio Scarano, care lucra la Administratia patrimoniului sediului apostolic (APSA), organism care administrează bunurile Sfântului Scaun, ar fi încercat să repatrieze din Elveţia 20 de milioane de euro, cu ajutorul altor două persoane - un subofiţer membru al serviciilor de contraspionaj italiene şi un intermediar financiar.

Fondat în 1942 prin decret papal, IOR administrează 19.000 de conturi, care aparţin în mare parte clerului catolic.


×