x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Confirmare - Iuşcenko a fost otrăvit cu o singură "priză" de dioxină

Confirmare - Iuşcenko a fost otrăvit cu o singură "priză" de dioxină

de Irina Cristea    |    12 Iun 2008   •   00:00

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a fost într-adevăr otrăvit cu dioxină, în septembrie 2004, după cum a confirmat medicul său elveţian.




Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a fost într-adevăr otrăvit cu dioxină, în septembrie 2004, după cum a confirmat medicul său elveţian.

Profesorul Jean-Hilaire Seurat, şeful serviciului de dermatologie al Spitalului Universitar din Geneva, a respins astfel afirmaţiile unui fost amic al şefului statului ucrainean, potrivit căruia analizele medicale ale preşedintelui Iuşcenko ar fi fost falsificate. "Nu există nici un fel de îndoială asupra faptului că ne aflăm în prezenţa unui caz foarte grav de otrăvire cu dioxină", a declarat Seurat, citat de AFP.

DOZĂ UNICĂ. Specialistul elveţian este cel care l-a tratat pe Iuşcenko şi este de părere că pacientul său a fost otrăvit cu o singură doză de dioxină. "Concentraţia de dioxină în sînge pe care o avea preşedintele Iuşcenko era de o mie de ori mai mare decît cea normală", a afirmat Seurat, adăugînd că un alt indiciu privind doza unică de otravă este acela că, în astfel de cazuri, simptomele apar imediat, aşa cum i s-a întîmplat şi lui Iuşcenko. Medicul elveţian a ţinut să precizeze că, pînă la Iuşcenko, nu mai fusese cunoscut decît un singur caz de otrăvire cu dioxină, în Austria, la Viena, în 1995.

Intervenţia lui Seurat intervine în urma unei polemici stîrnite recent de deputatul David Jvania, unul dintre conducătorii campaniei electorale din 2004, a preşedintelui Iuşcenko, care era atunci în opoziţie. Jvania susţine că şeful statului ucrainean a fost victima unei intoxicaţii alimentare obişnuite, urmate de o pancreatită. Iuşcenko a suportat 25 de operaţii, sub anestezie generală, pentru a înlătura efectele intoxicaţiei ce putea să-i fie fatală.

×
Subiecte în articol: externe iuşcenko dioxină dioxin