x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse Germania-SUA. Olaf Scholz acuză un posibil ''război tarifar'' în domeniul tranziției energetice

Controverse Germania-SUA. Olaf Scholz acuză un posibil ''război tarifar'' în domeniul tranziției energetice

12 Oct 2022   •   10:34
Controverse Germania-SUA. Olaf Scholz acuză un posibil  ''război tarifar'' în domeniul tranziției energetice
Sursa foto: Agerpres

Controversele în domeniul energetic se amplică între Germania și Statele Unite. Planul SUA de investiții în tranziția energetică ar putea provoca ''un enorm război tarifar'' prin discriminarea companiilor străine, potrivit cancelarului Olaf Scholz, citat de AFP.

Legea ''Inflation Reduction Act'' al administrației Biden prevede cel mai mare plan de investiţii din istorie pentru combaterea schimbărilor climatice, de 370 de miliarde de dolari pentru construcţia de eoliene, panouri solare şi vehicule electrice.

''Vom discuta mai în profunzime cu prietenii noştri americani despre legea asupra reducerii inflaţiei. Nu trebuie ca politicienii din ţara lor să le spună: 'Noi acum facem protecţie climatică, dragă industrie, aţi înţeles că noi vă protejăm de concurenţa altora ?''', a spus oficialul german, care a atras atenția că ân această situație ''ne-am confrunta cu un enorm război tarifar''. El  a cerut o cooperare internaţională mai puternică asupra comerţului şi măsurilor de protecţie a mediului.

Mai mulți responsabili eurpeni critică creditele la import din planul american pentru piața națională de vehicule electrică, acesta făcându-le concurență neloială celor fabricate în alte state. 
Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat anterior că UE este preocupată de ''anumite elemente discriminatorii'' din planul american, iar UE examinează dacă această lege încalcă reculile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
 

×