x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse SUA-UE. Washinghtonul, supărat pe Bruxelles că nu suspendă datoria Ucrainei

Controverse SUA-UE. Washinghtonul, supărat pe Bruxelles că nu suspendă datoria Ucrainei

15 Oct 2022   •   21:10
Controverse SUA-UE. Washinghtonul, supărat pe Bruxelles că nu suspendă datoria Ucrainei

Autoritățile americane și-au arătat nemulțumirea ca urmare a faptului că UE nu a decis suspendarea datoriei Ucrainei, screi AFP:

"Aş spune sincer că sunt dezamăgită deoarece Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori pentru a oferi o scutire de la plata datoriei Ucrainei timp de doi ani. Ucraina, după cum ştiţi, se confruntă cu un deficit uriaş de finanţare şi are nevoie de sprijinul nostru deplin", a spus Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, în cadrul unei reuniuni la Washington cu miniștrii de finanțe din UE,  FMI şi Banca Mondială.

De asemenea, oficialul american s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Finanțe,  Sergii Marcenko.

Yellen a cerut aliaților SUA să mărească asistența financiară către Kiev pentru a ajuta țara să își mențină serviciile esențiale dar și pentru reconstrucție. 

Pe 14 septembrie 2022 a fost decis un protocol de acord pentru amânarea plății datoriei Ucrainei, după ce autoritățile de la Kiev a cerut acest lucru. Acesta a fost semnat de Canada, Franţa, Japonia, Marea Britanie, Germania şi SUA.

"Comisia Europeană este un organism multilateral şi pentru a lua o astfel de decizie trebuie să avem un consens al tuturor statelor membre. De aceea avem o cale şi o abordare diferite a problemei", a răspuns comisarul pentru Afaceri Economice al UE, Paolo Gentiloni. 

Deficitul bugetar al Ucrainei se estimează că ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari lunar în 2023. 




 

×
Subiecte în articol: sua ue datorie ucraina