881 de dezertori nord-coreeni vor primi testele, după ce au fost exprimate îngrijorări cu privire la expunerea lor la exercițiile nucleare ale Nordului. Decizia a venit după ce experții au avertizat că locuitorii din jurul Punggye-ri, principalul loc în care se fac teste nucleare, ar putea fi afectați de scurgerile radioactive din apă.
Specialiștii estimează că până la o jumătate de milion de locuitori sunt expuși riscului. De asemenea, ar putea fi afectată și populația din China, Coreea de Sud și Japonia.
Coreea de Nord a testat ultima dată o bombă nucleară în 2017. Autoritățile nord-coreene susțin că testele au fost efectuate în siguranță, dar oamenii de știință se tem că materialul radioactiv ar fi putut ajunge în solul și apele subterane din regiune.
Dezertorii nord-coreeni, care au locuit în zonă, au relatat că au văzut boli ciudate în comunitățile lor. Totuși, oamenii de știință nu au reușit să stabilească o legătură între teste și boli.
Autoritățile de la Seul îi invită acum pe toți nord-coreenii care au fugit din orașele din regiune să fie testați pentru a depista semne de radiații. Radiațiile nucleare pot deteriora sau distruge celulele vii, ducând uneori la apariția cancerului.
(sursa: Mediafax)