x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cosmarul italienilor

Cosmarul italienilor

de Anca Alexe    |    28 Oct 2005   •   00:00
Cosmarul italienilor

In regiunea Lazio, imigrantii romani sunt priviti cu dusmanie. Conationalii nostri au devenit un cosmar pentru italieni.

Italia a reprezentat intotdeauna una dintre destinatiile preferate ale romanilor aflati in cautarea unui loc de munca in strainatate. Limba este usor de deslusit, legislatia maleabila, iar plata se face in euro.

Majoritatea romanilor care au plecat pe teritoriul italian, au facut-o nu pentru frumusetile patriei, ci pentru ca au sperat la o viata mai buna, un loc in care sa gaseasca confortul si siguranta materiala pe care nu le pot dobandi in tara lor de origine. Nu toti reusesc sa obtina un drept de sedere, dar acest lucru nu pare a speria pe nimeni. Spre ghinionul gazdei, romanul se descurca la fata locului. Dupa ce un DJ spaniol a "dedicat" romanilor aflati in Spania un imn cu versuri "rautacioase", a venit randul italienilor sa ne injure prozaic.

PROBLEMA CLANDESTINILOR. De mai multi ani, localitatea Sezze, din centrul Italiei, se confrunta cu problema clandestinilor veniti din Romania. Acum, insa, problema pare iesita de sub control. In special in Cori, o alta localitate din regiunea Lazio. Acolo, situatia este extrem de grava in ceea ce-i priveste pe romani, relateaza publicatia Il Tempo, citata de site-ul Romanilor de Pretutindeni. Majoritatea romanilor de aici sunt moldoveni si peste 60% sunt femei. Traiesc pe unde apuca, mai multi intr-un apartament sau chiar si pe strada, muncesc din greu, nu conteaza in ce domeniu, fara sa carteasca, sunt tacuti si rabdatori, rezistenti la insulte si la problemele vietii de zi cu zi.

AFACERILE "LOCALNICILOR". Mare parte din compatriotii nostri provin din zonele defavorizate ale Romaniei. Saracia lucie i-a impins pe cei mai multi sa-si ia traista in bat si sa colinde lumea. Cu toate acestea, italienii trag foloasele de pe urma imigrantilor, fie ei si ilegali, inchiriindu-le scump apartamentele sau profitand de pe urma muncii acestora. Numeroase case din centrul istoric al localitatii au fost cumparate pentru a fi apoi inchiriate clandestinilor. Multi localnici fac afaceri cu romanii, atat cu delincventii autentici, cat si cu cei care devin infractori dupa ce se satura sa caute un loc de munca ce nu exista. Ceilalti se tem insa de clandestinii romani.

ROMANI CONTRA ROMANI. Problema acuta ar fi ca o data cu inmultirea imigrantilor ilegali a crescut simtitor si rata actelor criminale. Autoritatile locale sustin ca numarul imigrantilor ilegali este extrem de mare, iar multi dintre ei comit furturi in serie, media acestor actiuni fiind de trei pe zi, in special din locuintele aflate in centrul istoric. Numarul clandestinilor se afla in crestere, pentru ca autocarele sosite din Romania reusesc sa aduca inca destui romani, in ciuda legilor aspre si a sumei de bani impuse la trecerea frontierei.

S-au inregistrat si cazuri in care romanii s-au "demolat" reciproc, ba chiar unii si-au aruncat pe fereastra un conational! Dar cea mai mare problema ramane cea a jafurilor.

GURILE FLAMANDE. Potrivit Il Tempo, au loc furturi numeroase, in special in magazine alimentare, din cauza gurilor flamande ale celor fara loc de munca si buzunare goale. Chiar un restaurant din Cori a fost tinta unei astfel de actiuni, din local fiind furate alimente in valoare de 150 de euro. Faptul ca s-au furat si detergenti in valoare de 250 de euro lasa loc la alte speculatii nostime.

EXPULZARILE
Politia municipala a initiat mai multe anchete, iar Primaria este inca in cautare de solutii pentru a diminua fluxul de imigranti romani, mai precizeaza Il Tempo. "Romanii reprezinta un cosmar pentru italieni. Ca atare, multi dintre ei au fost expulzati. Romania se apropie vertiginos de integrarea in Uniunea Europeana, din 2007, si atunci vor fi anulate toate expulzarile si masurile luate impotriva romanilor. Pe de o parte, ma bucur pentru ei, dar pe de alta parte stiu cate probleme are Politia italiana cu romanii, si nu ma mai bucur", a declarat Francesco Capelli, seful Biroului de straini din Roma.
×
Subiecte în articol: diaspora