x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crimă elucidată după 25 de ani, cu ajutorul jurnalului criminalului

Crimă elucidată după 25 de ani, cu ajutorul jurnalului criminalului

de Istvan Deak    |    09 Feb 2014   •   16:45
Crimă elucidată după 25 de ani, cu ajutorul jurnalului criminalului

Seara zilei de 9 februarie 1989 părea una obişnuită pentru Tiffany Sessions, o studentă de 20 de ani la Universitatea Florida. În jurul orei 18, ea a decis să plece la alergat în zona campusului universitar din Gainesville. Şi-a anunţat colega de cameră că se va întoarce într-o oră. De atunci nu a mai văzut-o nimeni. A dispărut fără urmă, ca şi cum pământul ar fi înghiţit-o. Ofiţerul Jim Eckert a fost însărcinat cu ancheta. “Căutam acul în carul de fân. Nu exista nici o urmă. Ne-am dat seama repede că a fost victima unei agresiuni”, spune Eckart, citat de gainesville.com. Părinţii fetei au promis o recompensă de 250.000 de dolari pentru o informaţie care ar duce la găsirea lui Tiffany. Televiziunea americană a promovat insistent cazul, însă fără succes. Au trecut anii şi Tiffany a rămas doar un nume dintr-un dosar nerezolvat.

Criminalul s-a dat de gol?

În ziua în care se împlinesc 25 de ani de la dispariţia ei, anchetatorii sunt convinşi că ştiu ce s-a întâmplat cu ea. Poliţia din Florida a anunţat numele celui care ar fi ucis-o pe fată: criminalul în serie Paul Eugene Rowles. El s-a aflat pe lista suspecţilor încă de la dispariţia fetei, însă din lipsă de probe nu s-a putut face o conexiune între criminal şi victimă. Asta până de curând, fiindcă administratorii penitenciarului în care fusese încarcerat Rowles au dat peste jurnalul criminalului, în care îşi “mărturiseşte” fapta. Cazul se complică şi mai mult prin faptul că Rowles a decedat în februarie 2013 la vârsta de 64 de ani. El fusese încarcerat pe viaţă pentru violarea unei fete de 15 ani. Singura dovadă pe care o au anchetatorii este că el şi-a trecut în jurnalul său ascuns sub patul din celulă următoarea combinaţie de cifre: “2-9-1989 #2”.

Se cunoşteau?


Având în vedere că americanii scriu prima dată luna şi apoi ziua, anchetatorii sunt convinşi că este vorba despre data de 9 februarie 1989, exact ziua dispariţiei lui Tiffany, iar “#2” semnifică a doua crimă comisă de Paul Eugen Rowles. Criminalul în serie este suspectat că ar fi ucis cel puţin trei femei.

Rowles a început să îşi noteze memoriile în jurnal abia în 2002. “Suntem convinşi că acest caz este aproape rezolvat. Cu o mare probabilitate, Paul Eugene Rowles este criminalul studentei Tiffany Sessions. Dovezile noastre sunt concludente”, a declarat şeriful Sadie Darnell, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Gaineswille. În afara jurnalului, şeriful susţine că s-a stabilit fără echivoc că victima şi criminalul se cunoşteau, Rowles lucrând la reabilitarea unei conducte în faţa locuinţei lui Tiffany. El a fi locuit în zonă şi în timpul său liber ar fi livrat pizza, probabil chiar viitoarei sale victime. Bărbatul a fost catalogat deosebit de periculos cu deviaţii comportamentale rezultate din copilăria când a fost martor la trei tentative de spânzurare ale tatălui său şi a fost agresat fizic şi verbal de mama sa, supusă şi ea la terapii de şoc într-un institut de tratare a bolilor mintale.

Eliberat pentru a ucide

La fel de probabil este că Tiffany ar fi fost astăzi în viaţă, dacă instituţiile statului american şi-ar fi făcut datoria până la capăt. În 1979, Rowles a ucis-o pe fosta Miss Florida de Nord, Linda Fida. El a fost condamnat la ani grei de închisoare. Fără ca statul Florida să aibă în vigoare la acea vreme perioada minimă de detenţie de 25 de ani pentru crimă, Rowles a fost eliberat după doar 9 ani (1986). În 1986 s-a mutat în Gainesville. El şi-a continuat obiceiurile violente împotriva femeilor. Dacă a scăpat fără un fir de păr atins în 1989, Rowles a recidivat în 1995 când a răpit şi violat o fată de 15 ani din localitatea Clearwater. A fost condamnat la 19 ani de închisoare. Procurorii au arătat că, dacă fata nu ar fi reuşit să se elibereze, Rowles ar fi ucis-o. Fata le-a mărturisit anchetatorilor că bărbatul o ameninţase că o va îngropa în pădure aşa cum a mai făcut-o. Astfel, Rowles a fost acuzat şi de uciderea lui Elizabeth Foster (21 de ani), tot o studentă din Gainesviile, găsită fără suflare la marginea unei păduri în data de 22 martie 1992. El a negat orice legătură cu acea crimă, iar anchetatorii nu au putut dovedi că el a agresat-o şi ucis-o pe tânără. Conform gainesville.com, cazul a fost aproape elucidat în 2012, când un fir de păr găsit pe corpul lui Foster a fost comparat cu succes cu o mostră ADN prelevată de la Rowles într-un caz anterior. Judecătorii au respins probele ca fiind insuficiente pentru a redeschide cazul.

Drama părinţilor

”Din punctul meu de vedere cazul este rezolvat. Sunt convins că Rowles este criminalul fiicei mele. Tipul ăsta a distrus cel puţin patru familii fără să aibă vreo remuşcare”, spune Patrick Sessions, tatăl lui Tiffany. După dispariţia fiicei sale, el n-a încetat să spere, demarând nenumărate campanii de căutare şi mediatizare a cazului. A angajat inclusiv o echipă de detectivi particulari, ca să îi găsească fiica şi prezumtivul criminal. Au urmat mii de indicii, dar niciodată o pistă sigură. “A fost groaznic să te trezeşti dimineaţa şi să nu ştii ce s-a întâmplat cu fata ta. Acum mă simt eliberat, dar şi frustrat, fiindcă tipul ăsta e mort şi nu îl putem întreba unde e cadavrul fiicei mele”, a adăugat Patrick Sessions.

Au relansat căutările


Anchetatorii sunt convinşi că Rowles a îngropat corpul neînsufleţit în pădure. Astfel, au fost relansate căutări ample în zonă, inclusiv cu aparate de ultima generaţie. “O să căutăm centimetru cu centimetru până vom găsi o urmă de Tiffany Sessions. Avem amprenta ei dentară şi o vom putea identifica”, promite patologul Michael Warren de la Universitatea Florida. “Iar începem să căutăm acul în carul de fân. Ar fi frumos să găsim ceva, ca să o putem îngropa şi creştineşte pe fata noastră”, a încheiat mama lui Tiffany, Hilary Sessions.

×