x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza economică din Spania: Un român în greva foamei, ca să-şi recupereze banii

Criza economică din Spania: Un român în greva foamei, ca să-şi recupereze banii

de Carmen Plesa    |    16 Ian 2009   •   00:00

Prăbuşirea sectorului de construcţii din Spania a făcut victime printre firmele mici, multe dintre acestea fiind subcontractante, subliania ieri AFP, dând exemplu românului Damian Cătălin care a intrat în greva foamei pentru a recupera 700.000 de euro care îi sunt datoraţi.



La 8 ianuarie, antreprenorul român şi asociatul său spaniol, Julian Martin, de la firma Romtectabi, cu sediul în Madrid, au intrat în greva foamei în faţa porţii societăţii madrilene Obrum, de la care spun că trebuie să primească 700.000 de euro. Firma românului are 200 de angajaţi.

"200 de familii sunt în dificultate din cauza societăţii Obrum”, spune una dintre pancartele postate de român.”Trebuie să ne plătim muncitorii, impozitele, taxele pentru Securitatea socială”, a explicat Damian, vizibil enervat, celor de la AFP. Pe ploaie, pe frig şi chiar pe ninsoare, românului îi stau alături, la protest, aproximativ 15 dintre salariaţii firmei sale.

Anumiţi  angajaţi s-au alăturat şi ei recent grevei foamei pe care o face patronul lor. Printre ei, sunt câţiva care n-au mai fost plătiţi din octombrie, alţii care n-au mai primit bani din decembrie.

"Trebuie să-şi plăteasvă creditele imobiliare, casele, trebuie să mânăce, nu mai au bani”, explică Damian.
  "Măcar dacă s-ar fi declarat insolvabili”, a comentat şi Julian, care a fost nevoit să întrerupă greva foamei din a doua zi, din cauza unor probleme de sănătate. Dar societatea Obrum refuză acest lucru şi nu a dorit să răspundă întrebărilor jurnalistului de la AFP.

Obrum, filială a DHO, un important grup din Spania, face obiectul mai multe cereri de a se declara în incapacitate de plată, din partea unor firme la care are datorii.
Sectorul construcţiilor, care s-a dezvoltat în cursul anilor trecuţi şi a trecut şi a fost un puternic motor în dezvoltarea economică a Spaniei, este afectat de criza economică ce a început să lovească Spania din 2008.
Deşi cifrele oficiale nu sunt încă publice, cu siguranţă că Spania a încheiat anul trecut în recesiune. Şomajul în regatul iberic este în creştere şi a afectat deja 3 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 46 de milioane de locuitori.

Din cele 3 milioane de şomeri, 590.000 provin din sectorul construcţiilor.
Doi furnizori ai Obrum, şi ei constructori, s-au alăturat lui Damian şi lui Julian. Nici ei n-au fost plătiţi.  Juan Manuel Palomar, unul dintre constructori, spune că Obrum îi datorează 200.000 de euro.
 "Mi-au dat bilete la ordin. Am mers să le încasez, dar nu aveau fonduri”, spune Palomar, adăugând că a fost nevoit să concedieze 20 de muncitori şi să oprească activitatea pe un şantier.

"Suntem într-o capcană de şoareci”, comentează şi Paul Ababei, alt subcontractant, care spune că Obrum trebuie să-i plătească  460.000 de euro pentru lucrări realizate în mai şi iunie. Firma sa, Belona, a fost deja trecută la RAI - un fel de listă neagră a rău platnicilor. "Nimeni nu ne mai furnizează materiale. Suntem ruinaţi”, a mai spus şi Ababei.

Guvernul soacialist a lui José Luis Rodriguez Zapatero "nu ajută la urma urmei decât băncile şi constructorii”, nu muncitoriii, s-a plâns Damian, care intenţionează să meargă să protesteze, împreună cu colegii săi, în faţa Congresului deputaţilor din Spania.

×
Subiecte în articol: diaspora obrum